Kralj živali

Prašič precej pametnejši, kot smo domnevali? Kos je tudi igralni palici ...

S.R.
11. 2. 2021, 18.10
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 21.52
Deli članek:

Da je prašič pametnejši od povprečne domače živali, ni skrivnost, a smo, kot kaže zadnja raziskava, njegovo ostroumnost morda podcenjevali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Uganke z večjim številom odgovorov? Za prašiča so mala malica. Kot psa ga je mogoče naučiti tudi ukaza »sedi.« Nekoliko presenetljivo pa so zdaj raziskovalci na ameriški univezi Purdue ugotovili, da je prašiča mogoče naučiti tudi »rokovanja,« bolje rečeno manipuliranja z igralno palico, tako imenovanim »joystickom,« s katerim po zaslonu uspešno manevrirajo s kazalcem, vse za dosego točno določenega cilja, poroča britanski Guardian.

Igralno palico so štirje prašiči, vključeni v študijo, objavljeno v reviji Frontiers in Psychology, kajpak premikali z rilci, medtem ko so oprezno zrli v kazalec na zaslonu. Ključni pri treningu so bili priboljški, ki so si jih prislužili z uspešnim manevriranjem. S kazalcem so morali namreč trčiti v eno od sprva štirih preprek na zaslonu. Ko je prišlo do trčenja, se je zaslišal točno določen zvok, prašič pa je bil deležen priboljška. Uspešnejši kot je bil, manjše bilo število preprek.

Kako so se odrezali?

V študiji so sodelovali Hamlet in Omelette, oba trimesečna yorkshirska prašiča, ter Ebony in Ivory, dve leti stara miniaturna prašiča pasme Panepinto. Rezultati so pokazali, da sta bila Hamlet in Omelette precej bolj uspešna, ko sta se na zaslonu prikazali dve prepreki, dobro jima je šlo tudi v primeru posamezne prepreke, nekoliko slabše pa sta se odrezala v scenariju treh preprek, kjer je bila verjetnost uspeha podobna, kot če bi za igralno palico položili kamen, če bi se bil ta sposoben naključno premikati. Ebony in Ivory, ki sta imela za sabo že 15 mesecev usposabljanja, sta bila boljša v primeru scenarijev s tremi in eno prepreko, le Ivory pa je bila uspešna tudi pri scenariju z dvema preprekama.

Izločitev

Kot so pojasnili avtorji študije, so morali Hamlet in Omelette po 12 tednih usposabljanja iz projekta izločiti, saj sta postala prevelika in preobilna za prostor, v katerem so teste izvajali, hkrati sta se za uspešno izvedbo testa na nogah le še s težavo obdržala dovolj časa. So pa dodali, da so »prašiči v nalogi dosegli uspeh, ki znatno presega njihov referenčni okvir, kar je samo po sebi izjemno, hkrati pa kaže na njihove vedenjske in kognitivne spretnosti.«

So pa avtorji priznali, da prašiči na splošno niso dosegali tako izjemnih rezultatov kot denimo opice rezus makaki, ki so jih v preteklosti soočili s podobnimi nalogami. A ni nujno, da je to posledica slabših kognitivnih sposobnosti dojemanja samega koncepta naloge, po navedbah avtorjev bi lahko na to vplivali tudi drugi dejavniki. Znano je namreč, da so prašiči daljnovidni, torej bližnje predmete vidijo precej slabše. So tudi manj gibljivi od opic, ker so morali igralno palico premikati z rilcem, pa so morali nenehno pogledovati proti tlom in stran od zaslona. Tako menijo, da bi bilo morda smotrno, da študijo v prihodnosti ponovijo z zasloni na dotik.