PRIROČNI NASVETI

Kam z beljaki po cvrtju krofov?

Z.F.
11. 2. 2021, 06.55
Deli članek:

Te dni na spletu že lahko zasledimo, da pridne gospodinje pripravljajo prve testne krofe za prihajajoč pust, pri čemer pa po navadi ostane veliko beljakov. Kaj narediti z njimi in kako jih porabiti?

Dreamstime
Beljake je treba porabiti v 48 urah. Po preteku tega časa lahko tvegate resno bakterijsko okužbo.

V prvi vrsti se nam pri beljakih poraja vprašanje, kako jih porabiti. Prav tako nas zanima, kako dolgo jih lahko sploh hranimo v hladilniku. Da bi se izognili dilemam, smo izbrskali nekaj najpogostejših odgovorov in rešitev oziroma receptov, da jih ne boste zavrgli.

Porabite jih v 48 urah

Strokovnjaki poudarjajo, da je surove beljake treba porabiti najpozneje v 48 urah, drugače se v njih že lahko razvijejo nevarne bakterije, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Najbolje bo, če jih boste shranili v posodi, ki jo boste prekrili s pokrovom. Prav tako beljake posujte s ščepcem soli ali sladkorja. Tako boste namreč preprečili, da bi njihova tekstura postala želatinasta. Najbolje bo, če jih boste shranili pri temperaturi med nič in tremi stopinjami Celzija, zato v hladilniku izberite najhladnejše mesto, kjer prihaja do majhnih temperaturnih nihanj.

Beljake lahko zamrznete

Če veste, da beljakov v tem času ne boste porabili, jih lahko zamrznete, in sicer za največ devet mesecev. Enako lahko storite z rumenjaki. Pomembno je, da jih nato odtajate počasi, najbolje v hladilniku, kjer jih pustite čez noč oziroma vsaj 24 ur pred uporabo.

Beljakov kruh

Ta recept nosi številna imena, vključno z navedenim. Najdemo namreč lahko enake jedi, kot je češko pecivo ali beljakov čips in podobno. Gre za okusno in preprosto sladico, ki bo uspela tudi začetnikom.  

Sestavine: 8 beljakov, 140 g sladkorne moke, 150 g moke, 1 ščepec soli, 1 vaniljev sladkor, 100 g izbranih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji) in 100 g neslanih pistacij

Priprava: Iz beljakov in sladkorja pripravimo trd sneg, ki bo dobil sijočo površino. Dodamo preostale sestavine. Vmešavamo jih nežno z metlico, da v zmesi ostane čim več zraka. Zmes prelijemo v pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 20 minut, oziroma dokler se na površini ne naredi rjava skorjica. Nato biskvit ohladimo in narežemo na tanke rezine, najbolje s pomočjo mesoreznice. Kruh po želji v pečici še dodatno izsušite tako, da ga sušite v pečici, vključeni na ventilatorsko gretje, pri 100 stopinjah približno deset minut.