Bralec opozarja

»Bi kupili živila, če bi jih prodajalec prijemal z nečistimi rokami?!«

P.K.
11. 2. 2021, 06.49
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 08.20
Deli članek:

Na uredništvo se je obrnil Ljubljančan, ki vsaj enkrat tedensko na osrednji tržnici v prestolnici, ki se nahaja na Vodnikovem trgu, kupuje sadje in zelenjavo. A kar opaža zadnje čase, ga precej vznemirja.

P.K.
Pri kar nekaj stojnicah prodajalci rokujejo istočasno z denarjem in živili.

Povedal nam je, da je zdaj, ko smo vsi še toliko bolj dovzetni za lastno varnost, tudi sam bolj pozoren, kaj se dogaja okoli njega.

Pravi, da mu ni všeč, kako branjevci rokujejo s pridelki in izdelki, ki jih prodajajo. »Vam povem kar za konkretno situacijo, ki jo doživim večkrat. Branjevci istočasno prijemajo živila in denar. Vmes nihče ne poskrbi za umazane roke. Pred mano je bila gospa, ki je nakupila sadje in zelenjavo. Potem je plačala in branjevka je seveda sprejela denar, ji vrnila nekaj drobiža in takoj zatem, ne da bi poskrbela za higieno svojih rok, postregla še mene,« je povedal.

Eden kasira, drugi izdajajo

Dodal je, da ga to ne skrbi samo z vidika možnosti prenosa koronavirusa prek branjevca in živila na potrošnika, ampak tudi z vidika splošne higiene. »Bi vi kupili živila, če bi jih prodajalec prijemal z nečistimi rokami?! Saj prodajalka, ki dela v trgovini in je najprej na blagajni, potem pa delo nadaljuje na delikatesi, tudi ne postreže salame in kruha, ne da bi si prej umila roke. To so osnove,« so bile njegove besede. V nadaljevanju je izpostavi še po njegovem mnenju dobro prakso, ki jo je tudi opazil na tržnici. »Nekatere stojnice, kjer je prodajalcev več, imajo to urejeno na način, da samo eden od njih rokuje z denarjem, ostali z živili, nikoli pa kombinirano.«

Ni možnosti prenosa

Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam sporočili, »da trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala prek živil, domačih živali in živine. O tem se je opredelila tudi Evropska agencija za varno hrano (Efsa), ki navaja, da se novi koronavirus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno toplotno obdelanih živil je varno.« Izpostavili so še, da ni niti podatkov o tveganju pri rokovanju/uživanju toplotno neobdelanih živil.

Pranje, lupljenje je nujno

Pojasnili so tudi, kaj so splošne higienske zahteve, ki bi jih branjevci morali spoštovati. »Nosilci živilske dejavnosti morajo v vseh fazah priprave in rokovanja z živili zagotoviti, da ne prihaja do navzkrižne kontaminacije pri prehajanju med čistimi in nečistimi fazami procesov. To je še toliko bolj pomembno pri rokovanju z živili, ki se brez kakršnihkoli nadaljnjih postopkov neposredno uživajo (npr. delikatesna živila). Tveganje je manjše pri živilih, za katere se kot običajno ravnanje od potrošnikov pričakuje pranje, lupljenje ...« so povedali. Opozorili so tudi na uporabo razkužil za roke ob neposrednem rokovanju z živili, »ki lahko preidejo na živila, zato je v primeru nakupa živil na stojnici iz strani potrošnikov treba izvajati splošne higienske ukrepe in vsa živila pred uporabo dobro oprati«.

Rokavice – varljiva varnost

Dodali so, naj enake higienske ukrepe, kot sta pranje in lupljenje živil, potrošniki izvajamo tudi zaradi morebitnega hkratnega rokovanja prodajalca z denarjem. Pozor tudi na uporabo rokavic v živilski dejavnosti, ki same po sebi niso zagotovilo higiene (občutek lažne higiene), če si uporabnik zaradi njihove uporabe manjkrat umije roke, kot bi to storil brez njih, rokavic ne menja ali z njimi prijema različne predmete. 

Kontaminacija se dogaja

UVHVVR je še sporočil, da v času trajanja epidemije niso prejeli prijav, vezanih na kršitve vladnih odlokov za zmanjšanje tveganja in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri prodaji živil na osrednji ljubljanski tržnici, niti prijav, ki bi se nanašale na neustrezno higieno oziroma ravnanje z živili. A če prijav, sploh glede slednjega, niso prejeli, če ne pomeni, da kršitev ni. Na podlagi besed našega bralca je očitno, da se dogajajo. Tudi naša ekipa, ki je preteklo soboto na tržnici preverjala postopek prodaje, je ugotovila enako kot bralec. Pri nekaterih ponudnikih sadja in zelenjave res prihaja do navzkrižne kontaminacije med čistimi in nečistimi fazami.

Globe do 2000 evrov

Uprava za varno hrano je zatrdila, da glede spoštovanja splošnih higienskih načel redno nadzorujejo dogajanje na tržnici. Povedali so tudi, da pri nadzorih niso bile ugotovljene napake ali pa so bile takoj odpravljene. V primeru kršitev sicer lahko njihova inšpekcija izreče korekcijski ukrep in globo. Ob ugotovljenih kršitvah se nosilcem dejavnosti izrekajo ukrepi v upravno inšpekcijskem in prekrškovnem postopku. Predpisane globe za kršitve splošnih in posebnih higienskih pogojih znašajo za pravno osebo 2000 evrov, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 800 evrov, 200 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, samostojnega podjetnika ali posameznika pa se kaznuje z globo v višini 100 evrov.