Zanimivosti

Kršil karanteno, ker so ga ugrabili, nato prejel zajetno globo

R.T.
2. 2. 2021, 19.55
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 19.59
Deli članek:

Tajvanske oblasti so vendarle potrdile, da moškemu, ki je prejel kazen zaradi kršenja karantene, te ne bo treba plačati. Preiskovalci so namreč ugotovili, da je bil žrtev ugrabitve.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gospod Chen je konec oktobra v Tajvan prispel iz Hongkonga, karanteno pa je preživljal pri prijatelju v mestu Nantou. V noči na 2. novembra so v hišo nato vdrli izterjevalci dolgov in ga, misleč, da gre za njegovega prijatelja, ugrabili. Prisilili so ga, da je dolgove poplačal in ga nato lažje poškodovanega izpustili na prostost.

Lokalni zdravstveni organi so Chenu, ki se je, sicer ne po lastni volji, gibal zunaj hiše, zaradi kršenja karantene sprva naložili plačilo slabih 3000 evrov kazni, a se je pritožil, primer pa je proučilo ministrstvo za pravosodje. Potrdili so, da se je ugrabitev zgodila, pod drobnogledom policije pa so se zdaj znašli ugrabitelji.

Primer je sicer nenavaden, ni pa nenavadna višina kazni, saj so oblasti v Tajvanu pri kaznovanju kršiteljev protikoronskih ukrepov brezkompromisne. Tako so nekega Filipinca s podobno kaznijo kaznovali, ker je za pičlih osem sekund zapustil svojo hotelsko sobo. Nek domačin, ki je karanteno prekršil kar sedemkrat, pa si je prislužil kazen v višini slabih 30.000 evrov.