Svet

Za vsega osem sekund je kršil karanteno, plačati bo moral skoraj 3000 evrov kazni

R.T.
7. 12. 2020, 18.35
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 18.35
Deli članek:

Tajvanske oblasti niso oklevale, ko je bilo treba kaznovati kršitelja karantene, čeprav je njegov prekršek časovno obsegal vsega osemsekundno obdobje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Moškega, delavca migranta iz Filipinov, ki je odrejeno karanteno preživljal v hotelu v tajvanskem mestu Kaohsiung, so pri kršitvi zasačile nadzorne kamere, pravzaprav pozorno hotelsko osebje, ki je dogajanje na hodnikih spremljalo prek videonadzora. Kot so pojasnili iz tajvanskega ministrstva za zdravje, je moški zapustil svojo hotelsko sobo, kar je strogo prepovedano. Filipinec je sicer samo nekoliko raztegnil noge, se sprehodil po hodniku in se vrnil v sobo, njegov izlet pa je trajal vsega osem sekund. S tem si je prislužil kazen v višini 100.000 tajvanskih dolarjev oziroma približno 2883 evrov. 

Pravila karantene so v Tajvanu jasna, sobo je prepovedano zapuščati, ne glede na čas, ki ga oseba preživi na »prostem.« Ministrstvo za zdravje je želelo tudi na tem primeru ponazoriti, da z njimi ni šale, kršitelji bodo kaznovani, poroča tajvanska tiskovna agencija CNA. Samo v Kaohsiung obratuje 56 tako imenovanih karantenskih hotelov, ki skupaj razpolagajo s približno 3000 sobami, namenjenimi osebam, ki se jim odredi karantena.

Kar zadeva pandemijo novega koronavirusa, Tajvan velja kot primer dobre prakse. Njihova strategija temelji na hitremu odzivu, množičnem testiranju ter hitremu in učinkovitemu sledenju stikov. Geografsko jim pri tem pomaga seveda dejstvo, da gre za otok, na letališčih in v pristaniščih pa so lahko uvedli strog nadzor vseh prišlekov. V luči dogajanja drugod po svetu jim je kljub temu uspelo nemogoče, po podatkih Univerze Johns Hopkins so v državi s 23 milijoni prebivalcev zabeležili zgolj 716 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je sedem bolnikov s covidom-19.