Razmere v domovih za starejše

Nataša Slejko: »Lahko rečem, da je v naš dom posijal en žarek upanja«

S.R.
7. 12. 2020, 17.04
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 17.05
Deli članek:

Kot je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19, je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v slovenskih domovih za starejše aktivno okuženih 2723 oskrbovancev in kar 1101 zaposlen, od tega je bilo odsotnih 679 zdravstvenih delavcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Virus se tako v domovih za starejše še vedno širi hitro, po navedbah Kacina pa večina okužb vanje vdre preko asimptomatskih obolelih, večinoma zaposlenih. Kacin je sicer navedel tudi vzpodbuden podatek, da je bilo včeraj med zaposlenimi v domovih za starejše manj obolelih kot novookuženih. Slednjih je bilo 19, medtem ko je ozdravelo 47 zaposlenih. 

Od danes naprej je v domovih sicer obvezno testiranje vseh zaposlenih, kar pomeni, da morajo ob pojavu okužbe zaposlene oziroma vse ki tam delajo, vključno z upokojenci in prostovoljci, testirati vsaj enkrat tedensko.

Na Goriškem

Stanje na njihovem območju je danes opisala vodja zdravstvene nege v DSO Nova Gorica Nataša Slejko. Kot je dejala, njihova koordinacijska skupina pokriva 12 domov za starejše, med katerimi sta trenutno le še dva domova, v katerih med stanovalci še niso potrdili okužbe. V enem od domov so eno okužbo potrdili prejšnji teden, v vseh preostalih pa se je okužilo že več kot 30 odstotkov stanovalcev, od tega je bilo v dveh domovih okuženih več kot 90 odstotkov stanovalcev. Kot je še pojasnila, je približno ena tretjina vseh okužb v domovih na njihovem območju potekala v blagi obliki ali celo asimptomatsko. 

In kakšna je epidemiološka slika v DSO Nova Gorica? Slejkova je pojasnila, da so od 302 stanovalcev okuženi 204, kar znaša 67 odstotkov. 119 stanovalcev je sicer že ozdravelo. Kar zadeva zaposlene, jih je od 200 zbolelo 64, od tega 39 zdravstvenih delavcev. Aktivno bolnih jih je še 20. Sicer pa je Slejkova dejala, da je danes za njimi »en lep dan,« saj so začeli z obiski. Obiske so danes namreč začeli sprejemati stanovalci, ki so covid-19 preboleli. »Lahko rečem, da je v naš dom posijal en žarek upanja,« je pojasnila ter dodala, da bo po težkih dnevih, ki so za njimi, pred prazniki tudi nekaj veselja. Obiske od 20. novembra sicer omogočajo tudi tistim stanovalcem, ki covida-19 še niso preboleli, a so ti omejeni na varno sobo. 

Samo PCR testi

Sicer pa je Slejkova še dejala, da pri njih zaposlene vsak teden testirajo že od začetka izbruha. V skladu s priporočilom regijske epidemiologinje v tej fazi uporabljajo samo bolj zanesljive PCR teste. Kar zadeva stanovalce, po začetni fazi, ko so testirali vse, saj niso poznali razsežnosti izbruha, zdaj na dnevni ravni testirajo samo tiste, ki kažejo znake bolezni. Hitrih testov glede na trenutno situacijo zaenkrat še ne bodo uporabljali. Slejkova je sicer dejala, da imajo z njimi slabo izkušnjo, saj so pri sedmih od 35 hitrih testov, ki so jih opravili, zaznali odstopanja. Na hitre teste bodo najverjetneje znova prešli, ko se bo izbruh končal in ko bodo zabeležili 14-dnevno obdobje brez okužbe.