Selektivno sneženje

Žalostni konec z odjugo, na poti pa nova izdatnejša pošiljka

C.E.
7. 12. 2020, 15.11
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 16.34
Deli članek:

Na Agenciji za okolje (Arso) so pripravili pregled pestrega vremenskega dogajanja v zadnjih dnevih.

Urša Cerar
Bo obala Bohinjskega jezera jutri dodatno zasnežena. Takšna je bila minuli četrtek in petek.
"Trenutno pričakujemo v Julijskih Alpah približno od 40 pa do okoli 80 cm novega snega, v zahodnih in osrednjih Karavankah od 30 do 50 cm, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavanah pa od 10 do 30 cm," ocenjujejo na Arsu.

Po sneženju se je toliko otoplilo, da je v nižinah s pomočjo dežja večinoma odneslo belo odejo ali pa jo več kot prepolovilo. Meja sneženja je bila konec tedna postavljena previsoko, med 1500 in 1700 metri. Le v visokogorju Julijskih Alp je zapadlo več kot meter snega.

Padavine se bodo v torek dopoldne na zahodu zopet okrepile, pravijo na Arsu in dodajajo, da bo tokrat meja sneženja nižje, med 600 in 900 metru, v Gornjesavski dolini in v Bohinju pa bo verjetno ves čas snežilo. Nižje bo sneg moker, višje bo suh. Če bo v Ratečah res padlo med 60 in 70 padavin l/m2 in bo temperatura okoli ničle, bi lahko zapadlo od 30 do 40 centimetrov snega. Ob isti količini v visokogorju pa bi po pomenilo tudi do slab meter snega.

Tako pač je pri sredozemskih ciklonih

Točno količino padavin pa je tudi »tik pred zdajci« težko točno napovedati, razlagajo, saj bo »prostorski gradient razporeditve spet precejšen«»Tako pač je pri sredozemskih ciklonih, ki so razmeroma majhni in je zato že pri majhnih razlikah v njihovi točni legi razlika v količini padavina pri nas lahko znatna,« zaključujejo meteorologi pri Arsu.