Slovenija

Plaz odnesel cesto pri naselju Jamnik

C.E.
7. 12. 2020, 14.21
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 14.27
Deli članek:

Obilne padavine so včeraj sprožile tudi zemeljski plaz na cesto Dražgoše – Kropa pri naselju Jamnik.

Mestna občina Kranj
Odstranjevanje zemljine in vejevja na cesti v bližini naselja Jamnik.

Na cesto je spolzelo med 50 in 70 kubiki zemlje. Pristojne državne institucije bodo po geološki oceni določile, kakšna bo sanacija odlomljene brežine, so sporočili iz Mestne občine Kranj. Vodja vzdrževanja cest pri Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik, pa je za STA razložil, da ne gre večji plaz. Računa, da bi ga lahko danes odstranili in vzpostavili prevoznost ceste

Ob tem so na kranjski občini spomnili, da je pred osmimi leti v bližini zemeljski plaz odnesel del ceste. Sanacija je trajala štiri mesece. Gre za območje zemljišč, ki ob močnem deževju polzijo in tudi tokrat je zemljina splazila iz strme brežine, ker je podtalnica izprala ležišče (stičišče med trdo in mehko zemljino). Odstranitev materiala s ceste bo zgolj kratkoročna rešitev, na tej lokaciji pa je v prvi vrsti potrebno zagotoviti varnost. V času cestne zapore imajo prebivalci Selške doline in tukajšnjega območja za prehod iz kranjske v radovljiško občino na voljo drugo – sicer daljšo – pot skozi vasi Podblica, Nemilje in Njivica.

Nedeljsko deževje in narasla voda sta povzročila težave tudi na območju Mojstrane, saj je voda spodkopala vozišče na cesti med Mojstrano in Radovno. Pestotnik predvideva, da bo sanacija trajala dlje časa.