Zdravje

Zaloge vitamina D hitro poidejo, telo pa ga rabi

Promocijsko sporočilo
7. 12. 2020, 14.30
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 12.28
Deli članek:

Vitamin D v našem telesu poleg najbolj znane funkcije - presnove kalcija in posledično gradnje kosti - vpliva tudi na druge funkcije. Spomladi in poleti je njegov glavni vir izpostavljenost soncu, a jeseni in pozimi te zaloge poidejo. Zato imamo takrat najnižje ravni vitamina D in ga je dobro nadomeščati.

Shutterstock
Sonce je pomemben vir vitamina D.

Predsednica Združenja endokrinologov Slovenije pri Slovenskem zdravniškem društvu Marija Pfeifer je tako pred časom na eni od okroglih miz pojasnila, da je vitamin D na zemeljski obli 500 milijonov let, od takrat torej, ko so bili prisotni organizmi brez okostja oziroma kalcijeve lupine, kar pomeni, da v organizmih opravlja tudi druge funkcije, ne le da vpliva na presnovo kalcija in posledično igra ključno vlogo pri kostni gostoti.

Vitamin D lahko telo samo proizvede, saj se pod vplivom ultravijoličnih žarkov tvori v koži. A ker s sončenjem ne moremo pridobiti vitamina D čez celo leto, zaloge pa po približno dveh mesecih poidejo, ga ljudem kronično primanjkuje.

Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka iz Centra Holistic, poudarja, da z uživanjem hrane, najsi bo še tako kakovostna, zelo težko dobimo zadostne količine vitamina D. 'Četudi so najbogatejši prehranski viri vitamina D - mastne ribe, jetra, gobe in jajca redno na našem jedilniku, ga bo zelo verjetno za dobo delovanje telesa in naše počutje še manjkalo, zato vsekakor priporočam uživanje vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil v prehranskih dopolnilih. Tekoče prehransko dopolnilo Holistic D3 in K2 bi bilo v tem času idealno,' pravi.

Za kaj vse je potreben vitamin D?
D vitamin nas varuje pred osteoporozo, ker pomaga pri absorpciji kalcija v kosti, ščiti pred tesnobo in depresijo, ker ima svojo vlogo pri tvorbi serotonina, preprečuje raka na prsih in jajčnikih ter debelega črevesja in danke, ščiti pred avtoimunimi obolenji, pred sladkorno boleznijo, pred kapjo in pred demenco.
Najnovejše raziskave pa so dokazale, da vitamin D spodbudi zdravo delovanje slinavke in znižuje previsok krvni sladkor, kar pomaga pri hujšanju in dolgoročnim učinkom določene diete.

Znaki pomankanja vitamina D
Kot smo že zapisali, je dodajanje vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil za naše telo in posledično naše zdravje, vedno dobrodošlo. Če zaznate pri sebi kakšnega od znakov, da vam vitamina D manjka, pa tekoče prehransko dopolnilo s holistic.si D3 in K2 še posebej toplo priporočamo.

Tipični znaki pomanjkanja vitamina D so: depresija, tesnoba, pomanjkanje dobrega razpoloženja, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, težave z zobmi, težave s sklepi in kostmi, debelost in nezmožnost hujšanja, šibkost v mišicah, bolečine v mišicah in rahitis pri otrocih.

Aktualno: covid -19
Vitamin D lahko na več načinov vpliva tudi na covid-19. Raziskave so pokazale, da tisti, ki imajo dovolj vitamina D, imajo manj virusnih okužb in blažji potek bolezni, če zbolijo. Poleg tega če covid-19 napreduje v pljuča, povzroči tako imenovano citokinsko nevihto.
'Če ima posameznik dovolj vitamina D, lahko ugodno umirja ta vnetni pojav v pljučih', pravi Pfeiferjeva. Po njenih besedah kar nekaj držav priporoča, naj ljudje jemljejo vitamin D, da bodo vsaj delno zaščiteni. Ob tem je opozorila, da to ni edini dejavnik preprečevanja covida-19, temveč le majhen člen, ki lahko pomaga.