Strokovnjak za izdelavo raket

Iranskega jedrskega znanstvenika pokončali s pomočjo umetne inteligence

L.K.
7. 12. 2020, 14.18
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 14.18
Deli članek:

Avtomatska puška naj bi bila opremljena z »inteligentnim satelitskim sistemom«, ki jo je z veliko natančnostjo usmeril proti tarči, prav tako pa naj bi uporabljala »umetno inteligenco«.

Profimedia
Škoda, ki so jo na avtomobilu povzročili naboji.

Pred tednom dni so v Iranu pokopali vodilnega jedrskega znanstvenika Mohsena Fahrizadeha. Fahrizadeh, ki je bil po izraelskih trditvah oče iranskega programa razvoja jedrskega orožja, je bil ubit v petek, 27. novembra  v napadu sredi belega dneva na njegov avto v kraju Absard v bližini Teherana.

Profimedia
Iranski obrambni minister Amir Hatami na pogrebni slovesnosti

Sekretar iranskega sveta za nacionalno varnost kontraadmiral Ali Šamhani je dejal, da je šlo za zelo kompleksno operacijo, pri kateri je bila uporabljena elektronska oprema, na prizorišču pa ni bil prisoten nihče. Po njegovih besedah so bili v atentat gotovo vpleteni Ljudski mudžahedini Irana (MEK) skupaj s "sionističnim režimom in Mosadom".

Profimedia
Razbitine poltovornjaka

Iz Irana so prvotno poročali, da so bili v strelskem obračunu med napadalci in znanstvenikovimi telesnimi stražarji ustreljeni trije do štiri »teroristi«. Na kraju dogodka naj bi tudi razneslo nissanov poltovornjak.

Profimedia
Avtomobil, v katerem se je prevažal znanstvenik.

63-letni Fahrizadeh je bil član iranske revolucionarne garde in strokovnjak za izdelavo raket. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars so si zato izraelske obveščevalne službe že dolgo prizadevale, da bi ga eliminirale. Zahodne države so ga opisovale kot vodjo tajnega programa izdelave jedrske bombe, ki je bil ustavljen leta 2003. Izrael in ZDA zdaj obtožujejo Teheran, da želi na skrivaj obnoviti ta program. 

Iranski mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vire, so pozneje poročali, da je bil napad izvršen z avtomatsko puško, nameščeno na poltovornjak. Avtomatska puška naj bi bila opremljena z »inteligentnim satelitskim sistemom«, ki jo je z veliko natančnostjo usmeril proti tarči, prav tako pa naj bi uporabljala »umetno inteligenco«, danes poroča britanski BBC. Da je znanstvenikova žena, ki je bila od njega oddaljena le 25 centimetrov, odnesla celo kožo, se ima zahvaliti ravno natančnosti sistema.

Iz orožja naj bi bilo izstreljenih 13 nabojev. Štirje so končali v vodji varovanja, ki se je vrgel na znanstvenika.

Izraelska proizvodnja

Orožje je po poročanju iranske Press TV izraelske proizvodnje. "Orožje s kraja terorističnega napada ima logotip in specifikacije izraelske vojaške industrije", je za omenjeno televizijo dejal neimenovani vir.