Dvakrat sodeloval, tretjič ne želi

Erjavec noče sodelovati v Janševi vladi, ugibanja o premierskem stolčku so "špekulacija"

C.E./STA
7. 12. 2020, 13.39
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 19.13
Deli članek:

Karl Erjavec je dejal, da kot predsednik stranke Desus ne želi sodelovati v vladi kot njen član.

Bobo
"Potrebujemo nadaljevanje pogovora glede na aktualne politične razmere, ker bo očitno treba sprejeti določene odločitve," je povedal Erjavec.

Na jutranjem vodstvu stranke Desus so razpravljali o položaju v vladi in koaliciji. Karl Erjavec, nekdanji in novi predsednik stranke, je dejal, da se mu zdi ključno dobro sodelovanje med vodstvom stranke in poslansko skupino. 

Erjavec je sicer še pojasnil, da mu je Janša po kongresu prek sporočila čestital za ponovno izvolitev, pogovarjala pa se še nista. 

"Kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše. To sem mu povedal tudi na pogovoru, na katerega me je povabil, ko sem bil še kandidat za predsednika stranke," je povedal izkušeni Erjavec in dodal, da je to enkrat že javno povedal. To je bilo leta 2018. "Že dvakrat sem sodeloval v teh vladah in si tega ne želim še tretjič. Kot že rečeno, nisem prišel nazaj, da bi bil še enkrat minister, ampak ker si želim, da bi stranka Desus še naprej bila parlamentarna stranka in ker se mi zdi škoda, da upokojenci in drugi ne bi imeli v državnem zboru svojega zastopnika," je dejal Erjavec.

Erjavec je danes za TV Slovenija ugibanja o možnosti, da bi Koalicija ustavnega loka (KUL), ki za mandatarja sicer podpira Jožeta P. Damijana, v primeru, da ne zbere dovolj glasov, za mandatarja podprla njega, označil za špekulacijo. Dejal je, da tega ni na mizi in da tega ne komentira.

Druge "zadeve"

Že v torek pa se bosta po Erjavčevih navedbah sestala s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, medtem ko ga iz opozicijskih strank na pogovore niso vabili.

To je njegova osebna odločitev, je poudaril in dejal, da če bo prejel vabila na koalicijske sestanke, se jih bo udeleževal. Glede izpolnjevanje koalicijske pogodbe sicer ne vidi večjih težav, več težav je, pravi, z "zadevami, ki ne sodijo v koalicijsko pogodbo".

Na vprašanje, kaj bo storil za to, da se to ne bo več dogajalo, je Erjavec odgovoril: "Če se bo to ponavljalo in če bi bil položaj nevzdržen, potem pač ne sodeluješ pri takih zadevah." Za spremembo odločitve glede sodelovanja v koaliciji so sicer potrebni novi sklepi izvršnega odbora in sveta stranke. Spomnil je, da ima DeSUS dva ministra, ki po njegovih ocenah delata odgovorno. Ne vidi razloga, da bi moral biti tudi sam v vladi. Pričakuje pa, da bo kot predsednik ene od koalicijskih strank sodeloval na koalicijskih srečanjih.

"Očitno delamo nekaj narobe"

Trenutni položaj v Sloveniji je sicer po Erjavčevih navedbah zelo resen, zlasti zaradi epidemije. Spomnil je na zaskrbljujoče številke in dejal, da si minister za zdravje Tomaž Gantar izjemno prizadeva, da bi pomagal reševati te razmere. "Očitno delamo nekaj narobe, da se številke ne znižujejo," ugotavlja Erjavec.