Nekatere države to počnejo drugače

Pojasnilo, zakaj je število smrti covidnih bolnikov tako visoko: kot "covidna" beležena smrt vsakega okuženega, ne glede na "neposredni vzrok"

L.K.
7. 12. 2020, 12.08
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 12.54
Deli članek:

V primerjavi s spomladanskimi meseci ne beležijo procentualnega odstopanja, le absolutne številke so te dni toliko večje od spomladanskih.

Bobo
Številne druge države so se odločile za drugačen pristop, zato takšne razlike v številu umrlih covidnih bolnikov.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 prestavila stanje v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

Posledice bi lahko bile trajne

Zdravstvene in podporne delavce nadomeščanjo s tistimi iz dejavnosti, v katerih ne poteka elektivna dejavnost. Največje obremenitve so na intenzivnih enotah, kjer ena medicinska sestra skrbi za štiri bolnike. Pred pandemijo novega koronavirusa je skrbela za enega.

»Stanje je vsekakor daleč od tega, da bi bilo ugodno. Večina postelj v kliničnem centru, ki so namenjene bolnikom s covidom, so zasedene, tako da se bo danes odpirala še tretja lokacija na DTS-u. Skratka, situacija, kar se tiče kliničnega centra, je trenutno takšna, da je hospitaliziranih 341 bolnikov s covidom-19, od tega 329 na oddelkih, ki so namenjeni zdravljenju covida, in še 12 na drugih oddelkih,« je povedala Logarjeva. Še vedno je več hospitaliziranih moških, in sicer 190. Hospitaliziranih žensk je 139. Starostni razpon bolnikov je od 17 do 93 let. V intenzivnih enotah na petih lokacijah je hospitaliziranih 60 bolnikov, 19 žensk in 41 moških. Najmlajši bolnik šteje 35, najstarejši 82 let. Čez vikend so sprejeli 50 novih bolnikov, od tega 10 v intenzivno enoto. Stari so od 44 pa do 74 let. »Tukaj gre za ljudi, ki bi sicer bili polno sposobni živeti kvalitetno življenje še vrsto let, kar pa je ob prebolevanju tako hude okužbe, kot jo imajo trenutno, postavljeno pod vprašaj. Če bodo že preživeli akutno obliko okužbe, se postavlja vprašanje, kakšna bo kvaliteta njihovega življenja po preboleli okužbi,« je dejala in dodala, da je vedno več podatkov, ki kažejo, da ostanejo v pljučih določene spremembe. Tudi več mesecev, zaenkrat pa še ne vemo, ali morda ne tudi trajne.

Smrti covidnih bolnikov

V prejšnjem tednu so v posameznih oddelkih začeli z rutinskim testiranjem zaposlenih. Od petka do včeraj je bilo v UKC Ljubljana pozitivnih 50 zdravstvenih delavcev. V enem dnevu sicer ne morejo testiranih vseh zaposlenih, zato enkrat na teden testirajo po enotah.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar

Logarjeva je ob tem izrazila skrb, da bolniki ne bodo več deležni primerne zdravstvene oskrbe, če bo število okužb naraščalo.

Dotaknila se je tudi visokega števila smrti covidnih bolnikov. Kot je pojasnila, v Sloveniji kot smrt zaradi covida-19 beležijo smrti vseh covidnih bolnikov, ne glede na »neposredni vzrok smrti«. Številne druge države so se odločile za drugačen pristop, zato takšne razlike v številkah. V primerjavi s spomladanskimi meseci ne beležijo procentualnega odstopanja, le absolutne številke so te dni toliko večje od spomladanskih.

Le trenutno stanje

Testiranje s hitrimi testi pred božičnimi prazniki za vse tiste, ki bi radi obiskali svojce, se ji zdi smiselno le pri tistih, ki so upoštevali vse ukrepe. Le v primeru, da je verjetnost okužbe majhna, je hitri test smiseln. Ta namreč pokaže le stanje v tistem trenutku. Ostalih ukrepov tako ne more nadomestiti.

Teorija zarote

Komentirala je tudi besede Stanka Pušenjaka, o čemer smo že pisali. Protitelesa, ki bi delovala proti novemu koronavirusu po njenih besedah ne bi bila škodljiva za nastajanje posteljice v maternici. »Gre za praktično minimalno sekvenco petih beljakovin, ki se ujemajo med 'spike' proteini in proteini v nastajajoči posteljici. Za prepoznavanje takega epitopa pa imunologi pravijo, da mora biti vsaj 50 do 80 beljakovin, ki se morajo ujemati, se pravi vsaj desetkrat več kot je v tej sekvenci,« je dejala in dodala, da gre zgolj za teorijo zarote ter »nepravilno razumevanje in izjave dr. Pušenjaka«.