rasističen zapis

Tednik Demokracija: "Bog bo ustvaril virus, ki bo belo raso rešil pred uničenjem"

B.K.
7. 12. 2020, 14.00
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 14.22
Deli članek:

V zadnji izdaji tednika Demokracija, ki je pod okriljem največje vladne stranke SDS so objavili aboten zapis, na katerega se je ostro odzvala slovenska javnost.

Profimedia
Slovenski splet se zaradi zapisa drži za glavo.

V javnosti odmeva zapis, ki ga je v tedniku Demokracija podpisal Aleksander Škorc. V njem opisuje, kako naj bi "priseljenci drugih ras", s čimer najbrž misli na ljudi s tenejšimi odtenki kože, imeli "v sebi precej več radija." To naj bi krščanskemu bogu, za katerega trdi, da je svetlopolt ("Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom."), omogočilo da ustvari virus, ki bo temnopolte priseljence pomoril.

Prvo Janezovo pismo o krščanskem Bogu:

"Bog je ljubezen, in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem."

"Zgodilo se bo torej, da bodo migranti nepojasnjeno zbolevali in umirali, saj bo Bog ustvaril tak mikrorganizem, ki ne bo prenašal njihove DNK," razlaga Škorc. "Ciljna eliminacija, skratka." Škorc v zapisu priseljence tudi primerja z naravnimi škodljivci, plesnimi in plevelom.

KZ, 279. člen, drugi odstavek

"/.../ Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo /.../"

V Sloveniji je sicer javno širjenje rasizma kaznivo dejanje po 297. členu kazenskega zakonika. Zanj je zagrožena kazen do dveh let zapora. Ista kazen grozi tudi odgovornemu uredniku javnega medija, ki je sovražni govor objavil.

Na fanatizem kolumnista Demokracje se je na dužbenih omrežjih odzval že velik del slovenske javnosti tako z levega kot z desnega pola.

Nekdanji urednik Demokracije Dejan Steinbuch je denimo na Twitterju zapis označil za "ostuden" in dejal, da spada "v muzej nacizma".

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik iz SMC je dea da je zapis, ki "zlorablja krščanstvo" zanj nesprejemljiv. Vprašal se je tudi, kako lahko kateri koli medij to sploh objavi.

Nekdanji zunanji minister Roman Jakič pa je zapis označil za "fašistoiden" ter zaradi povezav medija s stranko SDS kolega Koritnika pozval h konstruktivni nezaupnici vladi.

Odzvali so se tudi v stranki Levica, kjer pričakujejo, "da bodo pristojni organi širjenje nacifašističnih idej začeli preganjati in sankcionirati po uradni dolžnosti - kot konec koncev to predvideva kazenski zakonik".