Vse oči uprte v DeSUS

Šarec: "Zadeva se vleče toliko časa, da bi jo bilo treba ta mesec zaključiti"

S.R./STA
7. 12. 2020, 17.23
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 19.06
Deli članek:

Trenutno so vse oči uprte v DeSUS, kjer je vajeti v roke znova vzel Karl Erjavec. Da sam kot minister v vladi Janeza Janše ne želi sodelovati, je že izpostavil, a bolj pomembna bo naslednja šahovska poteza, ki jo bo povlekel v imenu stranke, na njegova vrata namreč že nekaj časa trka Koalicija ustavnega loka (KUL).

STA
LMŠ, SD, Levica in SAB DeSUS vabijo v novo vlado.

Po pričakovanjih LMŠ in SD bi moralo biti že letos jasno, ali je možna nova vlada. DeSUS namreč tako kot SMC vabijo v KUL, v katero so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Te stranke namreč same nimajo potrebnih 46 poslanskih glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice. Potrebujejo jih še sedem. V KUL so za potencialnega mandatarja morebitne nove vlade podprli Jožeta P. Damijana. V primeru, da ne zbere dovolj glasov, pa se v javnosti ugiba o možnosti, da bi za mandatarja podprli Erjavca. Ta je za TV Slovenija danes to označil za špekulacije. Dejal je, da tega ni na mizi in da tega ne komentira.

Šarec pričakuje ponovno srečanje

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi v DZ povedal, da sta z Erjavcem neuradno govorila, še preden je bil izvoljen, zdaj pa pričakuje ponovno srečanje. Ob vprašanju, ali bi ga bil pripravljen podpreti za mandatarja, je Šarec med drugim spomnil, da so stranke v KUL podprle Damijana: "Res pa je, da se Damijan včasih obnaša kot vegetarijanec na kolinah. Ne vemo dobro, ali je resen v svojih namerah. V vsakem intervjuju pove, da bo najbolj srečen, če bo to nekdo drug." 

A Šarec še vedno upa, da je Damijan resen v svojih namerah, da so vsi resni in se strinjajo, da mora ta vlada oditi. Če so vsi za stvar, se to po njegovem mnenju lahko zgodi zelo hitro, če ne, pa nikoli. Spomnil je, da se je KUL javnosti predstavila že pred dvema mesecema in ljudje od njih pričakujejo akcijo: "Zadeva se vleče toliko časa, da bi jo bilo treba ta mesec zaključiti." 

Ni veliko časa

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je Erjavcu čestital za vrnitev na vrh DeSUS in ugotavljal, da v teh zahtevnih časih potrebujejo izkušene politike. Erjavcu in DeSUS pa je po Hanovem mnenju treba dati čas za premislek, kako naprej. "Vsi mi pa nimamo preveč časa. Kriza je in treba bo sprejeti pametne odločitve," je opozoril Han. 

Na vprašanje, ali bi bili v SD pripravljeni podpreti Erjavca za mandatarja, pa je odgovoril z oceno, da so vse te govorice prehitre. "Vemo, kako pridemo do konstruktivne nezaupnice. Potrebujemo 46 glasov, predvsem pa dober program in politično večino v DZ," je spomnil. 

Po Hanovih navedbah pa morajo biti pošteni tudi do aktualne koalicije: "Ne moremo se vsak dan pred kamerami pogovarjati, kaj bi bilo dobro in kaj ne. Problemi ostajajo ali se kopičijo." Han si želi, da bi se to izkristaliziralo letos, če ne, "potem verjetno ne bomo imeli 46 glasov niti januarja ali februarja". 

Boljše izbire ni bilo

Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin pa je na Twitterju ocenil, da vsakršno snovanje koalicije, v kateri bo Levica, pomeni tlakovanje poti v predčasne volitve. "Slovenija potrebuje stabilno vlado, ki jo brez NSi ni mogoče oblikovati," je prepričan. 

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je v izjavi novinarjem dejal, da po vrnitvi Erjavca glede koalicije v stranki nimajo strahu, pričakuje pa novo dinamiko. Erjavec je v svojem prvem nagovoru po kongresu pokritiziral tudi delo vlade. "Nobeden ni zadovoljen z vsem, kar koalicija dela. Nismo idealni. A po Šarčevem odstopu boljše izbire ni bilo," je povedal Horvat. Če kdo misli, da bi se v državi cedila med in mleko, če Šarec ne bi odstopil s premierskega položaja, se po Horvatovem mnenju hudo moti. 

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da se prav veliko s prihodom Erjavca ne bo spremenilo.