Zanimivosti

Ko kuhinjske krpe postanejo sive in polne madežev

Z.F.
31. 1. 2021, 16.23
Posodobljeno: 21. 8. 2023, 09.52
Deli članek:

Kuhinjske krpe so eden od osnovnih pripomočkov v kuhinji, brez katerega si težko predstavljamo ustvarjanje in življenje v njej. Zaradi vsestranskosti se precej hitro umažejo, madeže pa je težko odstraniti, a uspelo nam je izbrskati nekaj priročnih trikov, kako to storiti.

Profimedia
Ob nakupu novih kuhinskih krp jih pred prvo uporabo dobro operite pri visoki temperaturi. Na njih so lahko kemijski ostanki in klice, ki lahko resno škodujejo vašemu zdravju.

Le kdo si lahko predstavlja kuhinjo brez kuhinskih krp? Najverjetneje nihče, saj so še kako priročne, ko je treba obrisati posodo, dvigniti vroč lonec s kuhalne plošče ali pa postreči še vročo pečenko iz pečice. Kam bi sicer obrisali mokre roke in kako bi na hitro odstranili »ustvarjalne packe«? Posvetili smo se pranju, sušenju in likanju kuhinjskih krp, pri čimer smo se osredotočili na njihovo belino, odstranjevanje madežev in vzdrževanje, da bodo čim dlje kot nove.

Pomoč sode bikarbone in aspirina

Kuhinjske krpe so narejene iz bombaža, blaga, ki veliko prenese, odlično vpija in ga lahko peremo tudi pri visokih temperaturah. Po navadi so v svetlih barvah, z različnimi potiski, zaradi česar sicer še hitreje opazimo madeže, ki pri delu v kuhinji nastanejo kar hitro. Trdovratni madeži se precej hitro zažrejo v blago in ostanejo tudi po nekaj pranjih, zato so krpe pogosto videti umazane. Da bi se madežev učinkovito znebili in kuhinjskim krpam zagotovili kar največ beline, dodajte pri pranju v boben nekaj tablet aspirina in dve žlici sode bikarbone. Medtem ko bo salicilna kislina poskrbela za trdovratne madeže, bo soda bikarbona, ki z aspirinom deluje še močneje, zagotovila belino. Krpe perite pri najvišji temperaturi, najbolje z brisačami ali posteljnino.

Z likanjem uničite bakterije

Čeprav ste krpe oprali pri najvišji temperaturi, jih je dobro še zlikati, da uničite morebitne preostale bakterije. Pri likanju prav tako uporabite najvišjo temperaturo in moč pare. A če želite lepo zlikane krpe, jih nikar ne sušite predolgo, sicer boste imeli z likanjem precej dela. Dovolj je, da so krpe dovolj suhe na sredini, ob robovih pa še nekoliko vlažne; tako bo likanje preprostejše, še ne povsem suhe robove pa bo posušila visoka temperatura likalnika.

Uporaba belila

Če so vaše kuhinjske krpe umazane skorajda do neprepoznavnosti, bo treba ukrepati nekoliko drugače. Najučinkovitejša rešitev je razredčena mešanica belila in sode bikarbone, v katero krpe namočite čez noč. Drži, da ima mešanica zelo oster in neprijeten vonj, zato je vedro s krpami pametno postaviti na prosto. Krpe nato operite v stroju pri visoki temperaturi, kot običajno.