Zvabili so ga s hrenovkami

FOTO: Ima ostre zobe, ne gre se mu približevati na več kot 20 metrov razdalje

R.T.
25. 1. 2021, 08.57
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 09.18
Deli članek:

Z igrišča za kriket so ga zvabili s hrenovkami.

New Zealand Police
Kekeno je vrsta tjulnja, ki domuje na Novi Zelandiji.

V novozelandskem mestu Lower Hutt v neposredni bližini prestolnice Wellington je bilo vse pripravljeno za današnjo tekmo kriketa, a je za dramo že pred dvobojem poskrbel morski medved, torej tjulenj iz rodu Arctocephalus. Na pomoč je bilo treba poklicati policiste. »Igralce kriketa, ki so danes zjutraj prispeli v Te Whiti Park v Lower Huttu, je presenetil prizoč majhnega frajerja, ki se je sončil na igrišču. Glede na prijetne vremenske razmere v prestolnici, primerne za peko žara, ni presenetljivo, da nam je prijatelja nazaj v reko Waiwhetu Stream uspelo zvabiti s … hrenovkami,« so pod objavo zapisali policisti. 

Da je dosegel igrišče, je moral tjulenj iz zaliva več kot tri kilometre plavati proti rečnemu toku, kar pa po navedbah tiskovnega predstavnika novozelandskega ministrstva za ohranjanje narave v primeru teh živali ni nič nenavadnega. Kekeno, kakor novozelandci imenujejo tega pripadnika vrste morskih medvedov, lahko po njegovih navedbah zaide tudi do 15 kilometrov v notranjost, za kar pogosto izkoristijo rečne poti. »Zaradi svoje zvedave narave se lahko pojavijo na nenavadnih mestih, kot je to igrišče za kriket,« je pojasnil ter dodal, da so jih ljudje v preteklosti že zapazili na vrtovih, pod hišami, na cestah in tudi ulicah v središču mesta, kamor se z namenom počitka zatečejo ob slabih vremenskih razmerah na obali. 

Z ministrstva so še pojasnili, da je ob srečanju treba držati razdaljo, sploh pa se jih ne sme dotikati. »Ko bodo pripravljeni, se bodo vrnili sami,« je dejal tiskovni predstavnik. Pojasnil je, da so lahko nevarni, hkrati pa lahko prenašajo nalezljive bolezni. Gre za prostoživeče živali z ostrimi zobmi, ki se lahko, ko se počutijo ogrožene, naglo odzovejo. Klub videzu se ob nevarnosti izkažejo kot žival precej urnih »nog.« Svetujejo, da se jim ne gre približevati na več kot 20 metrov razdalje.