KAJ NAREDITI

Ima boben pralnega stroja neprijeten vonj?

Z.F.
24. 1. 2021, 18.21
Deli članek:

Ste se tudi vi namrdnili ob pobiranju opranega perila iz stroja, ker to, namesto da bi dišalo po sveže opranem, smrdi? Kaj je krivo, da ima perilo neprijeten vonj? Kdaj ste nazadnje očistili pralni stroj?

profimedia
Tudi meh (guma med bobnom in vrati) je treba redno čistiti, saj se tam nabira največ bakterij, ki lahko povzročajo neprijeten vonj. Enkrat tedensko ga obrišite z nekaj kisa.

 Enkrat na mesec je treba očistiti tudi posodo, kamor dodajamo prašek in mehčalec. Izvlecimo ga in operimo pod tekočo vodo, prav tako očistimo prostor, v katerega je vstavljen. 

Pogosto se nam porajajo številna vprašanja, ki jim običajno le stežka najdemo pravilen odgovor. Zato najprej preverimo, kaj povzroča neprijetne vonjave perila. Vzrok za neprijeten vonj je lahko uporaba tekočih pralnih sredstev in pranje pri nizkih temperaturah. Prav tako so lahko krivci za neprijeten vonj mehčalci za perilo, ki se nanj odlagajo, a se ne sperejo. Vzrok za neprijeten vonj je lahko tudi puščanje mokrega perila v bobnu pralnega stroja, neredno čiščenje pralnega stroja, vlažen prostor, v katerem je pralni stroj nameščen, ali pa zapiranje vrat pralnega stroja takoj po pranju. Kaj torej storiti?

Perite pri visokih temperaturah

Danes večino oblačil in blaga operemo pri temperaturi 40 stopinj Celzija, kar pomeni, da se delež bakterij in umazanije povsem ne izpere iz bobna kljub dodatkom detergentov in mehčalcev. Strokovnjaki zato priporočajo, da perilo vsaj enkrat na mesec operete pri višji temperaturi, predvsem tisto perilo, ki pride v stik s kožo (spodnje perilo, majice, posteljnina, brisače). Te kose je zmeraj pametno prati pri najvišji temperaturi, saj se na teh programih izvaja poleg kemične tudi termična dezinfekcija. Pri teh temperaturah strokovnjaki svetujejo pranje s praškastim detergentom, saj ima v svoji sestavi delce, ki perilo tudi kemično dezinficirajo in povečajo stopnjo beline.

Čiščenje pralnega stroja

Strokovnjaki menijo, da bi morali pralni stroj očistiti vsaj enkrat na mesec. Nekateri pralni stroji imajo samočistilni program, sicer pa ga izvedemo tako, da uporabimo program za belo perilo pri 95 stopinjah Celzija. Zdaj ko smo izbrali program, je smiselno v boben dodati še deciliter alkoholnega kisa ali praškastega detergenta. Kis ima namreč dezinfekcijski učinek, opravil pa bo tudi z vodnim kamnom, ki se precej hitro nabere na grelcu.