Vrnitev na Zemljo

FOTO: Dva Rusa in Američan znova na Zemlji, kapsula pristala v odročni stepi

L.K./STA
22. 10. 2020, 12.15
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.17
Deli članek:

Ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner ter ameriški astronavt Chris Cassidy so danes varno pristali na Zemlji, potem ko so pol leta preživeli na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Profimedia
Po pol leta v vesolju

Trojica je v ruski kapsuli sojuz pristala v odročni kazahstanski stepi, potem ko je 402 kilometra dolga pot trajala okoli tri ure in 20 minut.

S tem so končali 196-dnevno misijo, ki se je začela aprila kot prva v času karantene zaradi pandemije novega koronavirusa. V tem času je ISS Zemljo obkrožil 3136-krat in prepotoval več kot 133 milijonov kilometrov.

Aprila so na ISS odšli brez običajne velike pozornosti javnosti, saj je bila skoraj polovica sveta v strogi karanteni zaradi pandemije. Po mesecu dni v karanteni se pred poletom z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu zaradi pandemije tudi niso smeli v živo pozdraviti s svojci in prijatelji. Na izstrelišče niso smeli niti novinarji, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Ivanišin je prekaljen kozmonavt, saj je v treh misijah v vesolju preživel skupno 476 dni.

Za Vagnerja je bila to prva pot v vesolje, poveljnik ekspedicije Cassidy pa je v vesolju preživel skupno 378 dni.

Na Mednarodno vesoljsko postajo bodo v novembru poslali novo štiričlansko misijo s plovilom zasebnega podjetja SpaceX. Na ISS so trenutno kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov ter astronavtka Kathleen Rubins.