Zanimivosti

Zdravilna korenina za urejeno prebavo

T.D.
21. 10. 2020, 21.30
Deli članek:

Ingver izvira iz jugovzhodne Azije, a ga zaradi njegovih koristnih učinkov vse bolj pridelujemo tudi na domačih vrtovih. Korenina te rastline nam je lahko v času obolenj v veliko pomoč.

Profimedia
Ingver raje uživate zjutraj ali dopoldne, in ne zvečer, saj učinkuje tudi kot stimulans in tonik, kar pomeni, da vas bo na začetku dneva navdal z energijo.

Le redkim se uspe skozi jesen in zimo prebiti brez prehlada, morda celo gripe. Če bi si radi povečali možnosti, da vam to uspe, vam lahko pomaga ingver, ki je znan po antiseptičnem delovanju. To pomeni, da uničuje mikroorganizme in tako učinkuje preventivno proti nalezljivim boleznim. Ko vsi okoli vas kihajo in smrkajo, pijte ingverjev čaj.

Za urejeno prebavo in gibljive sklepe

Ingverju se pripisuje toliko koristi, da o njem obstajajo celo knjige, ki poveličujejo to mogočno rastlino. Med drugim naj bi uživanje ingverja učinkovalo proti driski in napenjanju ter pripomoglo k urejeni prebavi. Ker pomirja želodčne in črevesne krče, je lahko v veliko pomoč pri trebušni gripi in podobnih boleznih. Pomaga pa lahko tudi tistim z revmatičnim artritisom, saj mu pripisujejo protivnetno učinkovanje; v ljudski medicini ga priporočajo za lajšanje bolečin, oteklin in jutranje okorelosti ter izboljšanje gibljivosti sklepov.

Zoper zadah

Ljudje, ki imajo težave z ustnim zadahom, naj grgrajo ingverjev čaj. Učinek bi moral biti hitro opazen. Če boste ob tem poskrbeli še za redno in temeljito čiščenje zob ter obzobnih tkiv, bo ustni zadah le še preteklost. Za boljši občutek imate lahko pri sebi vedno tudi ingverjeve bombone, ki so veliko boljša alternativa klasičnim žvečilnim gumijem.

Raje ga uživajte zjutraj!

Ingver raje uživajte zjutraj ali dopoldne, in ne zvečer, saj učinkuje tudi kot stimulans in tonik, kar pomeni, da vas bo na začetku dneva navdal z energijo (nekateri v ta namen pijejo ingverjevo kavo), uživanje ingverja v večernih urah pa bi lahko povzročilo nespečnost. Na splošno sicer velja: naj bo svež, posušen, zmlet ali v kateri drugi obliki, dodan napitkom, omakam ali čemu tretjemu, ingver je odlična izbira in naložba za dobro zdravje in počutje.