odločili so se za evtanazijo

Poginila je Kilaguni, najstarejša črna nosoroginja na svetu

A.S.
22. 10. 2020, 12.11
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.33
Deli članek:

V berlinskem živalskem vrtu so se zaradi težav, ki so jo pestile, odločili za evtanazijo.

ZOO Berlin
Kilaguni so v sredo uspavali.

Najstarejši črni nosorog na svetu ali natančneje nosoroginja je poginila v 46. letu starosti v berlinskem živalskem vrtu. Vest so objavili tudi na uradnem Facebook profilu živalskega vrta in se poslovili od "stare dame".

Kilaguni, ki je imela izrazito poudarjen rog, je v nemški živalski vrt prispela pred 45 leti. Ker so jo zadnja leta vse bolj mučile zdravstvene težave, povezane s starostjo (na koncu skorajda ni mogla vstati), so se v živalskem vrtu odločili za evtanazijo. Uspavali so jo v sredo. 

"Odgovorna oskrba živali vključuje tudi obvarovanje živali pred nepotrebnim trpljenjem, ne glede na to, kako težka je ta odločitev," je po poročanju nemškega medija rbb24 dejal direktor živalskega vrta Andreas Knieriem.

V naravi črni nosorogi redko živijo dlje kot 30 let, so sporočili iz živalskega vrta in dodali, da je ta živalska vrsta zaradi krivolova močno ogrožena, rogove nosorogov namreč na črnem trgu prodajajo kot "čudežno zdravilo". V zadnjih desetih letih so sicer krivolovci ubili več kot 7000 nosorogov.