ŠE PRED ZIMO

Zdaj je čas za čiščenje oken

Z.F.
24. 10. 2020, 10.11
Deli članek:

Poletne nevihte in prah, deževni dnevi, kapljice … Vse to se je od pomladi do zdaj nabralo na naših oknih in balkonskih vratih. Prav je, da jih pred zimo še dobro očistite, a pri tem izbirajte oblačne dneve.

Profimedia
Pri čiščenju stekel uporabljajte specializirana sredstva ali mešanico vode, kisa in detergenta.

Strokovnjaki priporočajo, da okna čistite do štirikrat letno, odvisno seveda od tega, kje živite. Tisti, ki živijo v mestih, bodo okna morali čistiti pogosteje, saj se tam prah in druge nečistoče hitreje nabirajo in puščajo grde madeže na oknih, medtem ko bodo tisti, ki živijo na vasi, to opravilo lahko počeli samo dvakrat letno. Danes, ko je način gradnje orientiran tudi na sončno energijo in naš dom predstavljajo tudi večja okna, je čiščenje še toliko pomembnejše. Le čista okna bodo soncu dovolila, da segreje prostore. Ogrevanje s soncem pa lahko zagotovo pričakujete pri oknih, ki so na južni strani. Tam lahko med decembrom in februarjem, ko je pri nas običajno najhladneje, pričakujemo, da bodo toplotni dobitki skozi okna večji kot toplotne izgube.

Kdaj čistimo

Najbolje bo, če izberete oblačno ali deževno vreme. Če boste okna čistili ob sončnih dneh, vam bodo topli žarki naredili grde lise zaradi prehitrega sušenja, ki vas bodo hitro spravile v obup.

Najprej okvirji in okenske police

Preden se lotimo čiščenja stekla, očistimo vso nečistočo, ki se je nabrala na okvirjih in policah. Lahko uporabite star časopisni papir ali metlico oziroma sesalnik. Tako boste površino predhodno primerno pripravili za temeljito čiščenje in se izognili večkratnemu čiščenju stekel. Pri čiščenju okvirjev in polic poskrbite tudi za primerno nego. Oknom iz lesa zagotovite primeren premaz pred zimo, sicer pa vam za čiščenje okvirjev svetujemo mlačno vodo z nekaj dodane milnice. Poskrbite tudi za okenske police, ki so po navadi iz kamna. Dobro očistite umazanijo, ki se je nabrala, in tudi tukaj ne izbirajte jedkih sredstev, temveč zgolj milnico. Plastične okenske okvirje čistite na podoben način. Razen če so na njih trdovratni madeži, posezite po močnejših čistilih, a bodite pozorni, da ne vsebujejo topil. Ta bi lahko poškodovala zaščitni sloj in opraskala površino. Ne posegajte po grobih gobicah, temveč raje izberite krpe iz mikrovlaken, ki jih lahko po čiščenju operete v pralnem stroju.

Šele zdaj stekla

Pri čiščenju stekel strokovnjaki svetujejo, da se odločate za specializirana čistila za okna. V kolikor se boste odločili za uporabo navadnih pripravkov, posezite po mešanici vode, kisa in detergenta. Pripravek naredite v razmerju 1 : 0,2 : 0,1. Če so okna zelo umazana, lahko izberete tudi mešanico vode, kisa in alkohola. V tem primeru uporabite razmerje 2 : 0,5 : 0,25.