Zanimivosti

Melisa, nepogrešljiva v čajih in kulinariki

Z.F.
12. 9. 2020, 21.33
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 12.21
Deli članek:

Skoraj nepogrešljiva zdravilna rastlina, začimba in dišavnica je v zadnjih letih našla prostor tudi na slovenskih vrtovih. Uporabna je tako v kuhinji kot v zdravilstvu, zato si jo brez skrbi privoščite.

Profimedia
Melisa je rastlina, ki telo lepo pripravi na spanec. Predvsem zahvaljujoč eteričnim oljem v listih.

Če se je melisa nekoč uporabljala zgolj za pripravo čajev in poparkov, danes še zdaleč ni več tako. Njena uporaba se je močno razširila tudi v kulinarične namene. Uporabna je tako posušena kot sveža. Mnogi jo dodajajo v omake, juhe, jo uporabljajo pri pripravi mesa, zelenjave in seveda tudi sladic. Eterično olje in melisini izvlečki so nepogrešljivi pri pripravi brezalkoholnih in alkoholnih pijač, likerjev.

Kako pomaga?

Melisini pripravki, prevretki in čaji delujejo pomirjevalno, protikrčno in protimikrobno. Uspešno zavirajo virusna in bakterijska obolenja v času prehladov. Notranje meliso uporabljamo tudi proti spalnim motnjam živčnega izvora, koristi pa še pri prebavnih motnjah in spodbuja tek. Zunanje je koristna pri zdravljenju herpes simpeksa, ki se pojavi na ustnici.

Uporaba

Kot smo že zapisali, lahko meliso uporabimo praktično povsod, seveda če smo njeni ljubitelji. Dodamo jo lahko v juhe in tako v poletnih mesecih juham pričaramo osvežilen okus. Nikar ne pozabite nanjo pri pripravi limonade. Tam vas bo dodatek melise prijetno osvežil in pomiril. V nadaljevanju pa vam ponujamo nekaj okusnih in nič manj zdravih receptov.

Melisin sirup

Za pripravo potrebujemo: visok lonec, 3 litre vode, 3 kg kristalnega sladkorja, 50 g citronke, 2 šopka melise.

Priprava: V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor. Pristavimo na ogenj in zavremo, vmes večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Ko zavre, lonec odstavimo in dodamo citronko. Ko se sirup malo ohladi, dodamo meliso in pustimo stati od 24 do 48 ur, odvisno od želje intenzivnosti okusa. Nato precedimo in shranimo v temnih steklenicah, ki jih dobro zapremo.

Melisna kopel

Dve prgišči melise poparimo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo stati četrt ure. Precejen poparek dodamo vodi za kopel, ki pomirja in obenem poživlja presnovo. Z meliso lahko odišavimo različne solate, divjačino in ribe. Dodamo jo ob koncu kuhanja, ker hitro izgubi značilen vonj.