NE ZGOLJ V MESU

Poznate zelenjavo, bogato z železom?

Z.F.
12. 9. 2020, 18.13
Deli članek:

Če ste vegetarijanec ali pa ne pretirani jedec mesa, še ne pomeni, da ste obsojeni na pomanjkanje železa in s tem povezane težave ter da se morate zateči k prehranskim dopolnilom. Bogat vir železa ni samo meso. V nekaterih nemesnih živilih je celo precej več železa.

Profimedia
V treh skodelicah špinače je toliko železa kot v 85-gramskem zrezku.

Železo je mineral, ki ima pri delovanju našega telesa eno pomembnejših vlog. Sodeluje pri prenosu kisika po krvi, saj veže kisik na hemoglobin, med drugim pa sodeluje tudi pri celičnem dihanju ter presnovi aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A in sulfitov. Pomemben je torej pri kognitivnih funkcijah, sproščanju energije pri presnovi, nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, prenosu kisika, pri delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Zaradi vseh teh funkcij je vnos priporočljive dnevne količine železa v telo izjemnega pomena. V prehrani poznamo hemsko in nehemsko železo. Hemsko je živalskega izvora in se lažje absorbira, nehemsko pa najdemo v rastlinah in je njegova absorpcija nekoliko slabša, zato ga moramo zaužiti v večjih količinah. Železo je torej veliko lažje vnesti v telo z mesom, a to še ne pomeni, da ga tistim, ki mesa ne jedo (dovolj), primanjkuje. Zaužiti morajo pač več nehemskega železa. K sreči obstaja kar nekaj živil rastlinskega izvora, ki vsebujejo precej več železa kot meso.

Špinača

Vsa zelena listnata zelenjava je bogata z železom, a zmagovalka v tej skupini je nedvomno špinača; marsikdo že od mladih nog ve, da je tako bogata z železom, da z njo ne smemo pretiravati. Tri skodelice špinače naj bi vsebovale približno 18 miligramov železa, kar je več, kot ga je v 85-gramskem zrezku. Zato že z eno solato, katere osnova je špinača, zaužijemo priporočljivo dnevno količino železa.

Krompir

Krompir prav tako vsebuje precej železa. Če izberete velikega in ga še v lupini, brez dodatkov spečete v pečici, boste dobili živilo, ki vsebuje toliko železa kot 85 gramov piščanca. Če mu nato dodate še visokobeljakovinski grški jogurt in na sopari kuhan brokoli, dobite okusen in z železom bogat obrok.