Miti in resnice

O tabletkah in kondomih: Osupljiva dejstva o kontracepciji!

T.D.
11. 9. 2020, 20.56
Deli članek:

Večina nas misli, da kontracepcijo odlično poznamo in da dolgočasne lekcije o spolnosti res ne potrebujemo več. Zato si oglejmo nekaj zanimivih dejstev.

Dreamstime
Prav nobenih dokazov ni, da bi zaradi hormonskih kontracepcijskih sredstev postali neplodni.

Ženske lahko zanosijo tudi med menstruacijo. Številne ženske mislijo, da med menstruacijo ne potrebujejo kontracepcije. Dejansko pa je stvar malo bolj zapletena. Res je, da so ženske nekaj dni v mesecu plodnejše kot druge dni, a to ne pomeni, da spolni odnos v manj plodnih dneh ni tvegan. Semenčice so trdožive in ne odnehajo kar tako. V maternici lahko preživijo do šest dni. Če imate torej spolne odnose na dan, ko niste plodni, na primer v sredo, trdožive semenčice preživijo do sobote in čakajo na drugo priložnost.

Tabletke in teža

Kontracepcijske tablete ne vplivajo na telesno težo ženske. Številne ženske se izogibajo kontracepcijskim tabletam, ker jih skrbijo odvečni kilogrami. A neuporaba kontracepcije ni prav dobra pot, da ostanete vitki, je pa odlična pot, da zanosite. Na začetku jemanja kontracepcijskih tablet nekatere ženske opazijo spremembe telesne teže. A te spremembe so le začasne in nobenih dokazov ni, da dolgoročno vplivajo na pridobivanje kilogramov. Če vas skrbi, kako bodo tablete vplivale na vašo telesno težo, se pogovorite z ginekologom.

Semenčic ne morete izprati

Če ste ena izmed tistih žensk, ki takoj po spolnem odnosu tečejo v kopalnico, imamo za vas slabo novico. S prhanjem, obiskom stranišča ali izpiranjem nožnice ne boste preprečili zanositve. Zakaj? Ker so semenčice odlične plavalke. Če bi lahko tekmovale na olimpijskih igrah, bi se najboljši dobitniki zlate medalje lahko poskrili od sramu. Takoj ko moški doživi izliv, se milijoni semenčic z največjo hitrostjo poženejo na pot navzgor po materničnem vratu, proti jajčnikom. Do takrat, ko pridete v kopalnico, da bi se umili, je večina semenčic že visoko v vašem razmnoževalnem sistemu in zunaj vašega dosega.

Kontracepcija in želja po otrocih

Ženske imajo lahko kljub jemanju kontracepcijskih tablet pozneje otroke. Nekatere ženske se izogibajo kontracepcijskim tabletam, ker jih skrbi, da pozneje ne bodo mogle imeti otrok. A prav nobenih dokazov ni, da bi zaradi hormonskih kontracepcijskih sredstev postali neplodni. Ko spolno aktivne ženske prenehajo jemati tablete, ena od petih zanosi v prvem mesecu in skoraj polovica v prvih treh mesecih. Zato se le sprostite. Če zdaj jemljete kontracepcijske tablete, da še ne bi imeli otrok, jih boste lahko imeli, ko boste pripravljeni.