Pogumne vragolije Dunking Devils s trbovljskega dimnika

VIDEO: Z najvišje zgradbe v Evropi plapolal kot človeška zastava

G.G./STA
11. 9. 2020, 19.20
Posodobljeno: 11. 9. 2020, 19.25
Deli članek:

Akrobati Dunking Devils so v sklopu projekta Vertigo bird 2020 svoje akrobacije tokrat izvajali na 360-metrskem trboveljskem dimniku, ki velja za najvišjo evropsko zgradbo. S pomočjo 360-stopinjske tehnologije so posneli tudi video vzpona in akrobacij, kot so stoje in prevali, ki so jih izvajali na vrhu, je sporočila zasedba.

DD Squad
Človeška zastava.

Vzpon je potekal v okviru projekta RUK v sodelovanju z raziskovalnim laboratorijem DDTlab, energetsko družbo Trbovlje in pin plesalcem Iztokom Kovačem. S 360-stopinjskim videom vzpona se bo DDTlab tako predstavil na največjem mednarodnem festivalu intermedijske umetnosti na svetu Ars Elektronika, ki poteka od 9. do 13. septembra.

Na vrh so se akrobati odpravili sredi noči, vzpon pa je trajal tri ure, so zapisali v sporočilu za javnost. Na dimnik se je sicer povzpelo vseh 17 članov ekipe, a je glavna vloga v videu pripadla akrobatoma Janu Žnidaršiču in Matevžu Pogačarju. Fanta sta na robu dimnika namreč izvajala stoje in prevale, Jan pa je na vrhu zaplapolal tudi kot človeška zastava.

"Čeprav sem bil privezan, je bila to ena izmed bolj strašnih stvari, ki sem jih kadarkoli naredil, zato sem zelo ponosen, da sem premagal svoj strah. Ponosen sem tudi na prevale, ki sva jih izvajala z Matevžem," je o vragolijah v zraku povedal Žnidaršič.

Vzpon je kot težko izkušnjo opisal tudi akrobat Maks Veselko. "Seveda je bilo med podvigom prisotnega tudi nekaj strahu - čeprav smo bili vsi varovani, me je najbolj skrbelo, da bi kdo med sprehajanjem padel z roba. Kljub vsem varnostnim ukrepom v takšnem okolju ostaja veliko neznank," je povedal.

Za varnost je bilo sicer dobro poskrbljeno, saj so po navedbah akrobatov na vrh prinesli skoraj 100 kilogramov opreme, ki je zajemala varovalno, plezalno in snemalno opremo. Za dodatno varnost sta poskrbela tudi člana Gorske reševalne službe Jezersko.

Trboveljski dimnik na svetovni ravni po velikosti prekaša le šest dimnikov. Graditi so ga pričeli leta 1974, dokončali pa so ga dve leti kasneje. Svoje poslanstvo je opravljal do konca leta 2004, ko je prenehala z obratovanjem premogovna termoelektrarna.