KAKO IZBRATI?

Kako dobro je imeti robotski sesalnik?

Z.F.
12. 9. 2020, 11.50
Deli članek:

Če tudi vi omahujete pri nakupu robotskega sesalnika, preverite ugotovitve, ki so jih zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Pravijo, da je odlična dopolnitev, a da klasično sesanje še vedno ostaja.

Dreamstime
Robotski sesalniki ne nadomeščajo klasičnih sesalnikov, lahko pa vam pomagajo vzdrževati higieno.

Robotski sesalniki ne morejo popolnoma nadomestiti klasičnih, jih pa učinkovito dopolnjujejo in omogočajo vzdrževanje higiene z manj truda, zato so pogosta izbira potrošnikov. Cene so vse nižje, ponudba vse večja, kaj pa kakovost? Pred kratkim so na Zvezi potrošnikov Slovenije preveril kakovost 197 robotov, 33 takih, ki jih lahko kupite tudi pri nas – med njimi tistih z oceno dobro ni. Glavnina med tistimi na voljo je prejela oceno povprečno, nekaj tudi pomanjkljivo. Razlog: slabe ocene za učinkovitost (predvsem za sesanje rež in preprog ter ob robovih) in gibanje po prostoru. Zato opozarjamo, da so robotski sesalniki udobna dopolnitev klasičnega sesalnika, a v celoti ga ne morejo nadomestiti. 

Za robotske sesalnike na testu so odšteli od 140 do 1500 evrov. Tisti cenejši so brez dodatne opreme, kot so ločene bazne postaje, ročaji za prenašanje .., a pri učinkovitosti pogosto niso slabši od dražjih modelov. Robotski sesalniki lahko naenkrat počistijo od 30 do 120 kvadratnih metrov površine, kar je odvisno od zmogljivosti baterije. Bolje opremljeni modeli se lahko po vmesnem polnjenju vrnejo in nadaljujejo delo tam, kjer so končali. Ob koncu dela se robot vrne do polnilne postaje, kjer počaka lastnika, da ga očisti in izprazni.

Dreamstime
Če imate doma živali, so robotski sesalniki odlična izbira.

Izbira je pestra, razpon cen velik, kako torej izbrati?

Pred izbiro je pomembno vedeti, katere naloge bo robot najpogosteje opravljal – sesanje gladkih površin ali preprog. Če imate po tleh pretežno preproge, si oglejte modele, ki so dobili boljše ocene za tekstilne talne obloge. Če niste pripravljeni prav globoko seči v žep, bodite skromni z dodatnimi funkcijami. Avtomatizacija je sicer prednost, a če je ne boste uporabljali, po nepotrebnem zapravljate denar. Nabor robotov je tako širok, da lahko najdete model s podobnimi lastnostmi brez nepotrebnih funkcij.

Kaj pa alergije?

Alergiki morajo biti pri klasičnih robotskih sesalnikih previdni. Modeli zaradi šibke sesalne moči nimajo filtrov Hepa in med sesanjem prepuščajo najdrobnejši prah. Po zaključku sesanja je treba počakati najmanj 15 minut, da se prah poleže, nikakor pa uporabnik z alergijo ne sme čistiti robota.