Navadno mleko lahko zamenjamo z rastlinskim, saj rastlinsko ne vsebuje laktoze in ga lahko pripravimo tudi sami doma. Ob tem lahko izbiramo med različnimi okusi, denimo mandljevim, riževim, prosenim..

MANDLJEVO MLEKO

Mandlji so bogat vir vitamina E in vsebujejo veliko antioksidantov ter železa. So dober vir kalija, ki je pomemben pri uravnavanju krvnega tlaka. Mandljevo mleko se priporoča pri revitalizaciji moči.

Sestavine: 1 skodelica mandljev, 3 skodelice prekuhane in ohlajene vode, ščep soli, 2 žlički medu

Priprava: Mandlje v skledi zalijemo z vodo in jih čez noč namakamo do osem ur. Namočene mandlje odcedimo in jim dodamo tri skodelice prekuhane vode. Sestavine s paličnim mešalnikom zmeljemo. Zmes precedimo skozi cedilo in ločimo gosto vsebino od tekočine. Mandljevemu mleku dodamo ščep soli in za slajši okus med po okusu. Vse skupaj s paličnim mešalnikom mešamo še pol minute. Mandljevo mleko vlijemo v očiščene steklenice in jih tesno zapremo. Mleko hranimo v hladilniku do tri dni. Mandljevo mleko dodajamo pecivu, jesenskim pitam in biskvitom. 

OVSENI NAPITEK

Oves vsebuje veliko hranilnih vrednosti. Je bogat vir mineralov, vitamina C, cinka in je dober vir železa. Pomaga obvladovati stres, lajša nespečnost in tesnobo.

Sestavine:1 skodelica ovsenih kosmičev, 4 skodelice prekuhane vode, ščep soli, med

Priprava: Skodelico ovsenih kosmičev prelijemo s skodelico vode. Sestavine pustimo namočene čez noč. Kosmiče naslednji dan odcedimo. Na zmernem ognju

prekuhamo tri skodelice vode. Vodo ohladimo in jo dolijemo odcejenim kosmičem. Dodamo ščep soli in med. S paličnim mešalnikom sestavine dobro zmešamo. Zmes precedimo skozi cedilo in prelijemo v pripravljene steklenice. Mleko hranimo v hladilniku od dva do tri dni. Ovseno mleko je odlično pri jutranjem zajtrku s kosmiči.