Nega in zdravje las

Kaj skrivajo barve za lase?

T.D.
23. 8. 2020, 14.33
Deli članek:

Ker je redno barvanje las pri frizerju kar lep zalogaj za denarnico, postajajo barve za lase za domačo uporabo najbolj prodajan kozmetični izdelek. Toda žal nam bolj ali manj poškodujejo lase.

Dreamstime
Najbolj poškodovane lase imajo navadno nenaravne blondinke.

Številni proizvajalci ponujajo barve brez amonijaka, vendar na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da imajo te barve pred konkurenčnimi le eno prednost, in sicer ne smrdijo, sicer pa vsebujejo enak koktajl kemikalij. Kemijske reakcije so res močne, kar dokazuje tudi dejstvo, da se nekatere stekleničke z barvo segrejejo, ko zmešamo barvo in razvijalec. Prav te kemijske reakcije so najpogostejši vzrok nastanka alergij na koži in sluznici.

Pena ali krema?

Uporaba pene naj bi bila lažja, lepše naj bi se porazdelila po lasišču, pa tudi nadležnega kapljanja menda ne povzroča. Vendar je testiranje pokazalo, da ni vedno tako, tudi glede priročnosti niso ugotovili bistvenih razlik. Pri vseh barvah je pomembno, da jih čim prej očistimo s kože. Da se ne bi vpile v kožo, strokovnjaki priporočajo, da si čelo in predel ušes pred barvanjem namažete z mastno kremo.

Preliv ali permanentna barva za lase?

Pri prelivih je barvilo pigment, ki se veže le na površino lasu in ne prehaja v notranjost. Zato preliv na laseh povzroči še najmanj agresivnih sprememb. Njegova edina pomanjkljivost je slabša obstojnost, saj se z vsakim umivanjem las izpira. Pri polovično permanentni barvi barvne molekule že delno prehajajo v las in ga torej delno poškodujejo, vendar so takšne barve tudi obstojnejše od preliva. Permanentne barve pa las pobarvajo tako, da barvne molekule prodrejo v sredico lasu oziroma korteks in se tam vežejo na beljakovine. Pri polimerizaciji postanejo barvne molekule znotraj lasu tako velike, da ne morejo več ven. Kajpak se zato, da bi barva prišla v lasno sredico, poškoduje ovojnica lasu oziroma rožene luske, ki postajajo po številnih barvanjih vse bolj grobe, nazobčane in dovzetne za medsebojno prepletanje, lomljenje. Žal je tako, da bolj ko je barva obstojna, bolj poškoduje lase, najbolj pa lasem škodi beljenje. Se pravi, da imajo najbolj poškodovane lase nenaravne blondinke.

Opravite test, ali ste na barvo alergični!

Testiranje zoper alergijske reakcije morate opraviti vsaj 72 ur pred nanosom barve, saj prav toliko časa (od 48 do 72 ur) traja, da se razvije alergija. Uporabo barv za lase pa strokovnjaki odsvetujejo vsem, ki so po barvanju las že imeli alergično reakcijo, izpuščaje na obrazu ali občutljivo, razdraženo ali poškodovano lasišče. Če vas takoj po nanosu barve lasišče malce peče, to še ni znak alergije, temveč zgolj odziv občutljivega lasišča na agresivne sestavine v barvah.