Njivska preslica

Vsestransko zelišče s širokim naborom zdravilnih učinkovin

Z.F.
8. 8. 2020, 14.47
Deli članek:

Ste vedeli, da je njivska preslica potomka starodavnih rastlin, ki so v času dinozavrov rasle tako visoko kot drevesa? Kljub temu da je kmetovalci ne marajo preveč, pa je nepogrešljiva v ljudskem zdravilstvu.

Dreamstime
Njivska preslica je cenjeno nepogrešljivo ljudsko zelišče s širokim naborom zdravilnih učinkov.

Kot zanimivost vam lahko povemo, da je preslica na svetu že več kot 300 milijonov let, a se je njena oblika močno pomanjšala in spremenila. Danes poznamo sicer več vrst preslice, med katerimi so številne celo strupene, tudi močvirska. Za uporabo v zdravilstvu uporabljamo zgolj njivsko preslico, katere zelene poganjke nabiramo v juniju, juliju in začetku avgusta, zel pa lahko kupimo tudi v lekarni. Droga sicer nima posebnega vonja in je rahlo slanega okusa. Vsebuje precejšnjo količino mineralnih snovi, med katerimi izstopajo predvsem silicijev dioksid in vodotopni silikat, aluminijeve in kalijeve soli ter flavonoidi in saponini.

Rastišče ima povsod v Sloveniji

Njivska preslica požene najprej bledo rumenkasta do rjavkasta stebla, ki imajo kolenca z obdanimi rokavci in približno tri centimetre dolg klas, v katerem so trosovniki s trosi. Ko ta stebla odmrejo, iz iste korenine zraste nova rastlina, dolga od 10 do 60 centimetrov z žlebičastim steblom, iz katerega poganjajo tanke vejice. Prava njivska preslica, ki je tudi zdravilna, raste povsod po Sloveniji. Rada ima zmerno vlažna tla, pogosto jo najdemo tudi po železniških nasipih in kot plevel na njivah ali vrtovih. Med preslicami jo najlažje ločimo po rastišču, saj vse ostale rastejo na močvirnatih in senčnih predelih.

Uporaba v ljudski medicini

Njivska preslica je že od nekdaj prisotna v ljudskem zdravilstvu, kjer so jo uporabljali predvsem pri zaustavljanju krvavenja, zdravljenju težjih oblik bolezni ledvic in mehurja. Odlično se obnese tudi pri lajšanju hujših poškodb, gnojnih ranah in ognojkih. Prav tako velja kot učinkovito sredstvo zoper bronhialne in pljučne bolezni, odpravlja celulit in pomaga pri mišičnih krčih.

Pomoč pri inkontinenci

Dolgo časa je veljalo, da je preslica odlično sredstvo za razstrupljevanje telesa. Njeno delovanje je namreč diuretično, poleg tega čisti kri in razsluzi telo. Znano je, da krepi delovanje ledvic, blag diuretični učinek pa lajša različna vnetja in okužbe sečil. Zdravilci jo zato priporočajo predvsem tistim, ki imajo težave z inkontinenco in močenjem postelje.

Močnejše kosti in zdravi nohti

Kot omenjeno, preslica vsebuje številne minerale, ki so koristni tudi pri krhkih in lomljivih nohtih, odpravlja pa celo bele lise, ki se kažejo kot posledica njihovega pomanjkanja. Kremenčeva kislina, ki jo najdemo v preslici, skrbi za gradnjo kosti ter zavira njihovo razgradnjo. Pohvali se lahko tudi z antibakterijskim in antiseptičnim delovanjem.