DROBNI DIŠEČI CVETOVI

Najbolj priljubljena med domačimi zdravilnimi pripravki

Z.F.
7. 8. 2020, 21.48
Deli članek:

Na vrtovih se kamilice ponosno stegujejo k soncu vse od konca maja, tam pa bodo cvetovi sončne žarke lovili še do septembra. Drobnih zlatorumenih cvetov z belimi listki nikar ne pozabite posušiti za zimske dni.

Dreamstime
Naravna pomoč pri prebavnih motnjah, boleznih želodčne in črevesne sluznice ter obolenjih ledvic ali mehurja.

Kamilica je na slovenskih tleh pogosto prisotna rastlina. Po navadi se kar sama zaseje po vrtovih, če pa te sreče nimate, nekaj posušenih cvetov potresite po gredicah, a jih nikar prekrivajte s prstjo, saj so kamilice svetlokalilke, kar pomeni, da za uspešno kalitev potrebujejo svetlobo, in ko jih boste enkrat posejali, bodo tam tudi ostale.

Nabiranje in sušenje

Kamilice bodo v veliko pomoč pri suhi in razdraženi koži, kar po navadi povzročajo razna glivična in bakterijska obolenja. Lase umivamo z ohlajenim poparkom. S posušenimi cvetovi lahko napolnimo vzglavnik in si tako zagotovimo mirnejši spanec. 

Kamilice nabiramo, ko so cvetovi nekaj dni že odprti, takrat vsebujejo največ eteričnih olj z zdravilnimi učinki. Najbolje jih je nabirati dopoldne, takoj, ko se rosa poleže, ter zgolj ob sončnem vremenu, saj je vsebnost eteričnih olj v dežju in megli precej manjša. Nabrane cvetove nato razporedimo po površini in jih sušimo v toplem, a senčnem prostoru. Lahko uporabimo tudi bombažni prt in jih sušimo na mizi. Ko se dobro posušijo, jih shranimo v kozarce ali posode, ki jih je mogoče dobro zapreti, saj cvetovi radi vsrkajo vlago in splesnijo.

Zdravilnost

Uporaba kamilic je raznovrstna, saj jih odlikuje protivnetno delovanje, pospešujejo celjenje in preprečujejo napenjanje. Nepogrešljive so pri zdravljenju bolezni želodca ali črevesja, krčev, driske, želodčne sluznice, pri težavah z odvečno kislino in pri zdravljenju težav z ledvicami, jetri in žolčnikom. Delujejo namreč razstrupljevalno na različne bakterije, predvsem stafilokoke in streptokoke v prebavilih. Dokazano je, da kamilični čaj pomirjevalno deluje na živce sladkornih bolnikov ter blaži bolečine in omedlevico pri nosečnicah. Kamilični čaj uporabljajo tudi bolniki z rakom, saj vzdržuje higieno ustne sluznice in preprečuje nastanek razpok zaradi kemoterapij. Kamilice so zdravilo za gnojne ture in gnojne rane, saj jih očistijo, delujejo antibakterijsko in pospešujejo celjenje. Zunanje uporabljamo kamilični poparek kot obkladek, s katerim blažimo kožna vnetja, celimo rane in opekline ter lajšamo zvine. Pomagajo pa tudi pri blaženju vnetja očesne veznice.