ŠOLA SE BLIŽA

Ustrezne šolske torbe ni preprosto izbrati

Z.F.
8. 8. 2020, 08.00
Posodobljeno: 8. 8. 2020, 08.01
Deli članek:

Za nami je dobra polovica počitnic in začetek šolskega leta, ko bo ponovno treba nakupiti šolske potrebščine, je vse bližje. Veste, kakšno torbo boste letos kupili?

Dreamstime
Šolska torba ne bi smela presegati več kot 15 odstotkov šolarjeve telesne mase.

Predvsem v nižjih razredih je treba poskrbeti tudi za barvice, flomastre in ustrezno šolsko torbo, ki pa jo pogosto izberejo otroci. Prav je, da je otroku všeč, a pri izbiri torbe moramo biti pozorni tudi na udobje, primerno velikost, funkcionalnost in varnostni vidik. Pred nakupom preverite težo torbe, velikost, material (zračnost hrbtišča, naramnic), lastnosti hrbtišča torbe (oblika, čvrstost, oblazinjenje), lastnosti naramnic (nastavljivost, dolžina, oblazinjenje) in opremljenost z odsevniki (varnost).

Preprečimo bolečine v otroštvu

Izbira šolske torbe ni preprosta. Na trgu je zadnje desetletje ob klasičnih šolskih torbah poplava nahrbtnikov, ki so bolj ali manj primerni. Njihova osnovna funkcija je prenašanje šolskih potrebščin, a zaradi skupne teže so pomembni tudi velikost, teža, širina naramnic in dodatni pasovi, ki omogočajo pravilen način nošenja. Torba otroku ne sme povzročati bolečin in mu omejevati gibanja. Z izbiro ustrezne torbe oziroma šolskega nahrbtnika bomo šolarju omogočili pravilno držo in preprečili pogosto nepotrebne bolečine v hrbtu, ramenih in vratu.

Preverjajte težo!
Pred nakupom preverite težo šolske torbe, sploh če otrok v šolo hodi peš. Če razmišljate o šolski torbi na koleščkih, razmislite, koliko ovir ima otrok na poti od doma do razreda, ko bo moral polno torbo dvigniti.

Teža šolske torbe naj ne bi presegala priporočene »zdrave« teže, in sicer 10 odstotkov šolarjeve telesne mase (največ 15). Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da med šolskim letom občasno preverite, kako težka je torba vašega šolarja. Če preseže omenjeno mejo, preverite, ali so v njej res le nujne potrebščine.

Ne premajhna ne prevelika

Izberite torbo, ki ustreza šolarjevi telesni zgradbi (tako kot obutev tudi šolska torba ne sme biti prevelika) in potrebam. Velikost torbe naj bo sorazmerna z njegovo velikostjo, dolžino in širino hrbtišča. Hrbtišče naj bo anatomsko oblikovano, naramnice podložene, široke in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s pasovoma, z enim v višini prsi in drugim v višini trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Na ta način se enakomerneje porazdeli teža, kar razbremeni hrbtenico, pasovi pa tudi preprečijo »udarjanje« torbe ob hrbet.