Zanimivosti

ČLOVEK ČLOVEKU SOPOTNIK

Oglasno sporočilo
7. 8. 2020, 10.07
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 10.46
Deli članek:

Toyota Slovenija je sklenila sodelovanje z Zavodom za medgeneracijsko sodelovanje Sopotniki, v sklopu katerega želijo pomagati pri zagotavljanju mobilnosti starostnikov. Za začetek plemenite pobude so gospo Marijo Žgavec iz Idirje peljali na izlet na Bled, nato pa še na obisk k vnukinji.

Toyota Slovenija
Medgeneracijsko sodelovanje z Zavodom Sopotniki

Mobilnost je bila v osnovi zamišljena za olajševanje življenja ljudi. Morda na začetku ni bila dostopna širšim množicam, a od tistih začetkov je minilo že veliko desetletij, v katerih se je svet zelo spremenil. Mobilnost je s časom postajala vedno bolj dostopna in demokratična vrednota. Kljub vsemu obstajajo določene skupine prebivalstva, ki so v tem oziru še vedno nekoliko zapostavljene. A tudi starejši in tisti, ki imajo različne telesne omejitve, si zaslužijo, da se, kadarkoli se jim zahoče oziroma se za to pojavi potreba, odpeljejo po opravkih ali zgolj med ljudi, v daljavo. Tudi oni morajo doživeti trenutek, ko avtoradio zaigra tisto prelepo slovensko popevko:

Ko boš prišla na Bled,

boš moja punčka spet,

za naju ves bo svet,

kot češnjev cvet.

Točno to se je zgodilo 80-letni gospe Mariji Žgavec iz Idrije. Na lep poletni dan je pozvonilo na njenih vratih. Pred njo pa je stal nihče drug kot Dejan Zavec. Le kdo bi bil boljši šofer kot on. Dejan je borec v življenju in v ringu. Globoko v sebi pa nežna duša, polna empatije in ljubezni do soljudi. Predvsem pa je človek, ki rad uresničuje želje in drugim pričara prijetne trenutke. "Ko sem Dejana zagledala pred vrati, nisem verjela, da je vse to sploh res," je nasmejano razlagala gospa Marija. Usedla sta se v srebrnega športnega terenca RAV4, Dejan za volan, gospa pa, kot se spodobi, na udoben zadnji sedež. In sta šla na pot. Slabi dve uri vožnje sta minili, kot bi mignil. "Pogovarjala sva se o vseh življenjskih skrivnostih," je zaupala gospa Marija. Na kosilu na Blejskem gradu so se dobili še s predsednikom družbe Toyota Adria Kensukejem Cučijo, Tanjo Mohorič, direktorico GIZ ACS in Markom Zevnikom, direktorjem Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Sopotniki. Tistimi, ki so sodelovanje in navsezadnje prvo od aktivnosti programa »S prevozom do tisoč želja«, ki deluje v sklopu storitev Zavoda Sopotniki, tudi omogočili. Za zaključek sanjskega dneva so gospo odpeljali še na obisk k vnukinji in pravnukinji.

Sodelovanje družbe Toyota Slovenija in zavoda Sopotniki spada v kontekst pobude Mobilnost za vse (Mobility For All), s katero želi korporacija Toyota na globalni ravni osveščati javnost o pomenu demokratičnega dostopa do mobilnosti, ne glede na kakršnekoli omejitve. "Na Japonskem je skrb za starejše pomemben del družbe. In zato smo se tako razveselili sodelovanja z zavodom Sopotniki. Ponosni smo, da smo del tega projekta in da bomo čim več ljudem olajšali življenje in jim pričarali kakšen nepozaben trenutek," je povedal Kensuke Cučija, predsednik družbe Toyota Adria.

"Neizmerno smo veseli sodelovanja z družbo Toyota Adira, saj bomo z njihovo pomočjo lahko starostnikom omogčili tiste najnujnejše prevoze, poleg tega pa bomo lahko marskikomu uresničili kakšno dolgoletno željo," je navdušen Marko Zevnik, direktor Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Sopotniki.

Podobnega mnenja je tudi Tanja Mohorič, direktorica GIZ ACS: "Res me veseli, da so se našli Sopotniki in Toyota. Naš osnovni namen je povezovanje pravih partnerjev v dobre zgodbe. In to sodelovanje je zagot0vo zgodba z bogato vsebino."

Toyota Slovenija s svojim delovanjem in aktivnostmi že vrsto let dokazuje, da se zaveda širše družbene odgovornosti. V Sloveniji sodelujejo z Rehabilitacijskim zavodom Soča, AMZS in proizvajalci ročice BDF ter podpirajo pobudo Heroji furajo v pižamah.

Toyota Slovenija
Medgeneracijsko sodelovanje z Zavodom Sopotniki