Preprečite lasten bankrot

Poletje je čas, ko denar na računu kar kopni

Z.F.
8. 8. 2020, 10.11
Deli članek:

Poletje nam precej hitro osiromaši denarnico in po končanem dopustu se na računu hitro prikaže minus. Veste za vsak desetak, ki ste ga porabili?

Dreamstime
Kadar je le mogoče, varčujte. Najbolje bo, če si omislite varčevalni račun.

Če tudi vi spadate med tiste, ki jih ob koncu ali začetku meseca preseneti prazen bančni račun, imamo za vas nekaj rešitev, ki vam bodo pripomogle, da boste imeli več nadzora nad denarjem. Številni namreč ne spremljajo dnevne porabe, še večja težava je, da velikokrat brezbrižno »vlečemo« plačilno kartico, kar nam nekoliko zamegli pregled, kam je šlo pet ali deset evrov. Kmalu lahko izgubimo ogromno denarja, ki je stekel neznano kam. Preprečimo to.

Nadzorujte porabo

Vsaj en mesec imejte popoln nadzor nad porabo. Tako boste precej hitro ugotovili, kje je težava. Gre pravzaprav za prvo in osnovno pravilo osebnih financ. Z dobrim nadzorom se boste znebili »črnih lukenj«, v katere vaš denar izginja brez potrebe. Če je mogoče, čim več plačujte z gotovino, tako boste namreč imeli stalen nadzor nad denarjem in porabo. Ta trik je dober predvsem pri sprotni porabi, denimo pri plačevanju kav, pijač ob sestankih in službenih kosilih ali malicah.

Želje in potrebe niso isto

Če ste z denarjem na tesno, je najprej treba zadovoljiti nujne oziroma življenjske potrebe, šele nato se obračamo k željam. Če ste torej z denarjem na tesno, ne kupujte najdražjega mešalnika v trgovini, še posebno ne, če vam bo posledično zaradi tega zmanjkalo denarja za nakup hrane ali plačilo stanarine. Ne slepite se s plačili na odlok, prav tako se odpovejte plačilom na obroke, saj imajo skrite pasti in odplačate predmete precej dražje, kot bi jih sicer. Poleg tega se tudi ti obroki sčasoma nakopičijo in mesečni majhni zneski lahko precej hitro odnesejo velik del vaše plače.

Previdno s kreditno kartico

Kreditne kartice nam omogočajo nakupe z odlokom in so nepogrešljive v nezavidljivih situacijah. A ne pozabite, da boste tudi ta denar morali vrniti, prav tako pa poravnati stroške zadolževanja.