Poletje ni več pravi čas, ko bi na vrtu lahko še uporabljali pesticide in tako sadike zavarovali pred napadi škodljivcev. Premočno sonce in sušne razmere lahko v kombinaciji s pesticidi resneje poškodujejo ali celo uničijo rastline. A brez skrbi, zdrave in lepe plodove si lahko zagotovimo tudi z nekaterimi naravnimi sredstvi, ki bodo uničila škodljivce, plodovi pa bodo ostali varni za uživanje.

Glivične bolezni in uši

Da bi preprečili obisk nadležnih polžev, naredite naravno zaščito s pomočjo sode bikarbone. Nasujte jo okoli gredic in tako preprečite obisk neželenih obiskovalcev. Enako koristen je tudi kremenčev pesek ali žagovina. 

Soda bikarbona je vsestranski pripomoček, iskan v kulinariki, gospodinjstvu in tudi na domačem vrtu. Na vrtu bo namreč precej hitro opravila s škodljivci. Svetujemo vam, da si pripravite organsko razpršilo, s katerim boste pregnali žuželke, uši in ostale škodljivce z vrtnin in rastlin. V steklenički zmešajte čajno žličko sode bikarbone, tretjino skodelice olivnega olja in skodelico vode. Dobro premešajte, da nastane enotna zmes ter popršite po vrtninah in rastlinah. Strokovnjaki svetujejo mešanico pri težavah z glivičnimi boleznimi rastlin in vrtin. Mešanico popršite po rastlinah vsaka dva dneva, dokler si rastlina ne opomore. Koristite jo lahko tudi na vrtnicah, trti in grozdju.

Žuželke in gosenice

Če na vrtu bijete nenehen boj z žuželkami in gosenicami, preizkusite mešanico, ki jo pripravite iz žlice olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila ter petih litrov vode. Dobro premešajte in poškropite enkrat na tri dni, dokler žuželke in gosenice ne izginejo z rastlin.

Rešitev zoper mravlje

Mravlje veljajo za vztrajne nadlegovalke tako vrtov kot domov. Da bi se jih znebili na domačem vrtu ali v sadovnjaku, pripravite naslednji zvarek. V plastenko nasujte pet žličk sladkorja v prahu in prav toliko sode bikarbone. Dobro premešajte, nato pa dolijte pet žlic alkoholnega kisa. Stekla bo kemijska reakcija, ki ji nato primešajte dva decilitra vode. Mešanico poškropite po rastlinah in ponavljajte, dokler mravlje ne predajo boja.