PRIROČNI TRIKI

S poprom nad mravlje in do obstojnejših barv

Z.F.
31. 7. 2020, 21.20
Deli članek:

Poper danes velja za najbolj razširjeno začimbo, ki ne manjka skoraj v nobenem gospodinjstvu. Tokrat vam razkrivamo njegove koristi tudi širše v gospodinjstvu in ne zgolj v kulinariki. Preizkusite jih.

Dreasmtime
V preteklosti je poper veljal za luksuzni dodatek, saj je bila v času kuge vrednost teže popra primerljiva z zlatom. Pomorščaki so z njim zdravili infekcijske bolezni, bolečine in otekline.

Naj spomnimo, da je za drobna zrna pisanih barv nekoč bilo vredno potovati po mesece in da so zaradi teh istih zrn marsikje tvegali življenje. Danes zrna popra veljajo za skoraj osnovno začimbo vsakega gospodinjstva, njegova cena pa je v primerjavi s tisto nekoč sramotno nizka. Poper so v Evropi najprej uporabljali zgolj kot dišavo in dodatek. Medtem pa so stari Kitajci in Indijci poper uporabljali v zdravilstvu, saj ima odlične antibakterijske in antioksidativne lastnosti. Danes vam razkrivamo uporabnost popra v povsem drugi luči.

Ohranite barve oblačil

Strokovnjaki so razkrili, da je poper odlično sredstvo, ki preprečuje, da bi se barva z oblačil spirala. Ta trik velja predvsem za oblačila rdeče barve in temnejše odtenke. Vse, kar morate narediti, je, da v pralni stroj skupaj z detergentom dodate tudi skodelico zrn črnega popra. Zrna nasujte v mošnjiček, ga dobro zaprite in šele nato vstavite v pralni stroj, saj boste sicer tvegali zamašitev odtoka. Barve oblačil bodo tako ostale intenzivnejše, oblačila pa videti kot nova dlje časa.

Preženite mravlje, ščurke in ostale nepovabljene goste

Tako mravelj kot tudi ščurkov, pajkov in ostalih nepovabljenih žuželk se v svojem domu precej težko znebimo, saj za svoj dom najdejo tudi najmanjše kotičke našega doma, ki jih le s težavo odkrijemo. Odličen trik, da jim preprečite vstop v svoj dom ali da jih iz njega preženete, je, da na mesto, kjer se običajno pojavijo, nasujete nekaj mletega popra. Žuželke namreč ne marajo ne vonja, še manj pa okusa popra. Tako si bodo pred vstopom hitro premislile, medtem ko jih bo že sam vonj popra hitro pregnal iz hiše.

Maska za čiščenje kože

Se je vaša zagorela polt, ki ste jo le s težavo nabrali na morju, začela grdo luščiti? Da bi čim hitreje izprali odmrle delce kože, si pripravite hranljivo luščilo, ki bo kožo očistilo in nahranilo. Zmešajte žlico popra z decilitrom otroškega olja, dodajte dve skodelici morske soli in pet kapljic eteričnega olja pomaranče ali čajevca. Mešanico nanesite na mokro kožo. Primerna je tudi za obraz, kamor jo nežno vtrite. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato izperite.