bomba na maratonu

Bostonski bombaš zaenkrat ne bo usmrčen

B.K./STA
1. 8. 2020, 13.14
Posodobljeno: 1. 8. 2020, 13.15
Deli članek:

Zvezno prizivno sodišče v New Yorku je v petek razveljavilo smrtno kazen za napadalca na bostonskem maratonu Džoharja Carnajeva ter odredilo novo sojenje. Razsodilo je, da sta bila dva od 12 članov porote, ki ga je leta 2015 obsodila na smrt, pristranska, poročajo tuje tiskovne agencije. Carnajev ostaja za zapahi.

STA
Džohar Carnajev

Džohar Carnajev in njegov starejši brat Tamerlan sta 15. aprila 2013 ob ciljni črti na bostonskem maratonu razstrelila dve bombi. Umrli so trije ljudje, ranjenih pa je bilo več kot 260.

Napad sta brata utemeljila kot kazen za postopke ameriške vlade z muslimani po svetu. Tamerlan je po napadu umrl v spopadu s policijo, Džoharja pa so ujeli ranjenega skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona.

Džohar Carnajev je napad priznal, a vztrajal, da ga je brat v to prisilil. Sodišče v Bostonu ga je junija 2015 obsodilo na smrt.

Zvezno prizivno sodišče v New Yorku je v petek smrtno kazen razveljavilo ter odredilo novo sojenje. Kot je utemeljilo, sta bila dva od 12 članov porote pristranska in nastrojena proti Carnajevu.

Sodišče je še pojasnilo, da napadalec ostaja v zaporu v mestu Florence v zvezni državi Kolorado in da je edino vprašanje, na katerega bo odgovorilo sojenje, ali bo za zapahi umrl naravne smrti ali ga bodo usmrtili.