Prednosti in slabosti

Je robotski sesalnik prava odločitev?

Z.F.
13. 6. 2020, 18.30
Deli članek:

Tudi vi premišljujete in odlašate z nakupom robotskega sesalnika? Katere so prednosti in katere slabosti? Gre zgolj za trend ali koristen hišni pripomoček?

Dreamstime
Gre za pripomoček, ki opravi delo namesto vas. S tal pobere tudi drobne fine delce, dlake hišnih ljubljenčkov in večje kose. Preprečuje alergije in je odličen lovilec pršic.

Če najprej preverimo cene robotskih sesalnikov, hitro ugotovimo, da so drastično višje od navadnih sesalnikov, ki jih odlikuje izjemna moč, po možnosti pa tudi kombinirano sesanje in različni filtrirni sistemi. Poleg tega robotski sesalniki ne zmorejo posesati stopnic, neprimerni so tudi za sesanje sedežnih garnitur in avtomobilov. Kako se torej odločiti?

Manj prahu, plesni in alergenov

Sesalniki so bili in so prvotno namenjeni sesanju tal, takšna ostaja tudi naloga robotskih sesalnikov. Čez teden običajno sesamo zgolj površinsko umazanijo in delce, ki so vidni, le redko se s sesalnikom vsakič znova zaganjamo pod kuhinjsko in klubsko mizico, stole, posteljo in pohištvo, robotski sesalnik pa to naredi vsakokrat, ko je na delu. Prednost robotskega sesalnika je tudi ta, da sesa takrat, ko nas ni doma, kar pomeni, da je posesano vsak dan, robot pri sesanju prahu ne dviguje, temveč ga s tal pobira. Zato je stanovanje videti tudi bolj vzdrževano, na pohištvu se posledično nabira manj prahu, manj je plesni, živalskih delcev, pršic in drugih alergenov, zrak je nedvomno čistejši.

Zakaj bi sesali vsak dan?

Mnogim se vsakodnevno sesanje zdi potratno, pa vendar, ne pozabite, da se vsakodnevno zadržujemo v dnevnih prostorih, tam jemo, se igramo, prenašamo smeti, si sušimo lase, uživamo v filmskih večerih in ves čas dvigujemo prah s preprog, sedežne garniture, tal, brisač, postelje ... Robotski sesalnik je odličen kazalec, koliko prahu se nabere čez dan in zgolj v enem dnevu, če boste sesali vsak dan. Prav tako boste hitro rešili težave s pršicami, alergeni, dlakami hišnih ljubljenčkov in nekaterimi drugimi vsakodnevnimi preglavicami. Če se želite odločiti za nakup robotskega sesalnika, ki bi ga koristili zgolj čez vikend, z uporabo zagotovo ne boste povsem zadovoljni, saj se bo robotski sesalnik zapeljal ravno tja, kjer boste čistili, poleg tega bo sesanje trajalo predolgo in verjetno ne bo tako učinkovito, kot si boste želeli.