samoporjavitvene kreme

Do zagorele polti kar v domači kopalnici

T.D.
14. 6. 2020, 12.01
Deli članek:

Čeprav se je pred njimi najbolje skriti, če se nočemo prehitro postarati ali si celo nakopati kakšne kožne bolezni, ni nobene potrebe, da bi se zagorelosti odrekli.

Dreamstime
Samoporjavitveni izdelek najprej nanesite na noge (od stegen navzdol).

Izdelki za porjavitev brez sončenja vsebujejo učinkovino DHA (dihidroksiaceton), ki je lahko dražilna, približno vsaka deseta ženska je nanjo alergična. Preden nanesete porjavitveni izdelek, naredite test. Na notranji strani podlakti obarvate za kovanec velik predel kože in počakate 24 ur.

Pred nanosom

Pomembno je, da se pred nanosom izdelka za porjavitev (najpriročnejši so tisti v pršilu, na voljo so še v obliki kreme, losjona, gela, pene, robčkov ...) oprhate in naredite piling, da odstranite odmrle kožne celice. Nadenite si kopalno kapo in si z vlažilno kremo namažite roke, pete, kolena ter komolce.

Nanašanje

Pri nanašanju izdelka imate več možnosti. Če ste začetnica in če želite čim dlje ohraniti zagorelo polt, izberite takšnega za postopno porjavelost, ki ga nanašamo dnevno. Druga možnost je enkraten nanos z močnejšim učinkom, vendar boste morali v tem primeru počakati, da umetna polt zbledi, in postopek šele nato spet ponoviti. V vsakem primeru izdelek najprej nanesite na noge (od stegen navzdol), zatem na srednji zgornji del telesa in roke (od ramen navzdol). Na koncu še na obraz. Blondinke pazite pri laseh, saj lahko porjavitvena krema spremeni njihovo barvo. Takoj po nanosu z robčkom odstranite barvo z obnohtne kožice, prav tako nežno obrišite kolena, komolce in pete.

Po nanosu

Tik po nanosu porjavitvenega izdelka ne uporabite dezodoranta ali antiperspiranta. Ta lahko na koži povzroči reakcijo in barva lahko postane zelena do siva. Kaj če z rezultatom ne boste zadovoljni? V mislih imejte, da nič ni večno in da obstajajo tudi metode, kako odstraniti neposrečen poskus porjavitve. Preprosto se potopite v kopel, ki ste ji dodali sodo bikarbono, pri posvetlitvi pa pomaga tudi limonin krhelj. Ne nazadnje tudi suho krtačenje kože v krožnih gibih, preden stopite pod prho, dobro zabriše neuspešno porjavitev.