PREŽEČE NADLOGE

Previdno, pojavlja se rja na paradižniku in česnu

Z.F.
6. 6. 2020, 18.00
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 18.48
Deli članek:

Čeprav stopamo že v mesec junij, ko na vrtu veselo obiramo že prve pridelke, lahko zaradi nekaterih bolezni, ki so še prisotne na vrtovih v tem času, hitro ostanemo brez bogate letine.

Profimedia
Če opazite, da se listi vihajo ali obarvajo črno, jih takoj odstranite, enako stebla.

Junij je po mnenju strokovnjakov še zmeraj zelo ugoden mesec za razvoj številnih rastlinskih bolezni. Predvsem zato, ker še vedno vladajo neugodne vremenske razmere. Čez noč temperature pogosto še zmeraj strmo padejo, vlaga je visoka, rastline se v teh tednih še precej držijo skupaj, kar so idealne razmere za razvoj plesni.

Se paradižnikovi listi vihajo?

Če ste malo prehitevali s setvijo ali s sajenjem, ker sta bila meseca marec in april še posebej topla in ugodna, je maj precej nevarno zagodel. Številni so se še v sredi aprila hvalili s čudovitimi sadikami paradižnika, ki pa jih lahko v teh dneh, ko je vlage veliko, najbolj ogroža krompirjeva plesen. Slednjo prepoznamo tako, da na listih opazimo črne lise oziroma listi posivijo, se zvijajo in sušijo. Takšne liste ali stebla je treba takoj odstraniti oziroma stebla prikrajšati pod mestom okužbe, od koder bo paradižnik znova pognal. Strokovnjaki svetujejo pršenje in zalivanje z žajbljevim čajem, ki bo hitro opravil s plesnijo, a nikar ne pretiravajte, saj lahko presežek uniči tudi koristne mikroorganizme v tleh. Podobno ukrepajte, če opazite spremembe tudi na listih in steblih krompirja.

Rja na steblih česna

Rja se lahko pojavi tudi na steblih česna. Ob čebulni in česnovi muhi gre za še en pogost pojav, ki ga moramo karseda hitro preprečiti. Podobno kot na paradižniku se na steblih česna pojavijo rjavi deli, kar nakazuje na rjo. Če boste česen kmalu izkopali, v roku tedna dni, potem teh rastlin ne ščitimo več. Če pa do končne rasti česen potrebuje še več kot mesec dni, uporabimo žajbljev čaj. Kot učinkovita alternativa pa se je izkazal tudi čaj preslice. Med trgovinskimi pripravki lahko izberete sojin lecitin ali bakrena listna gnojila.