Zažrti madeži

Ptičji iztrebki trajno uničijo lak avtomobila

Z.F.
7. 6. 2020, 10.45
Posodobljeno: 7. 6. 2020, 11.32
Deli članek:

Ali veste, da lahko ptičji iztrebki na avtu lak poškodujejo že v nekaj dneh? Kako s pločevine odstraniti drevesno smolo ali pa denimo zasušeno morsko sol? Kako preprečiti praske na laku?

Dreamstime
Ptičji iztrebki lahko lak na avtomobilu uničijo že v nekaj dneh, če jih ne očistimo dovolj hitro.

Pri čiščenju avtomobilov se ljudje precej razlikujemo med seboj. Nekateri skrbijo za trajno čistočo in svojega jeklenega konjička nenehno čistijo in negujejo, drugi temu opravilu posvetijo čas zgolj nekajkrat na leto. Pa vendar bi za dobrobit avtomobila v določenih situacijah vsi morali precej hitro poskrbeti za čiščenje. Zakaj?

Ptičji iztrebki so korozivni

Čeprav v prvi vrsti ptičji iztrebki predstavljajo zgolj estetsko nadlogo, ki se sicer zdi precej nedolžna, pa še zdaleč ni tako, ko gre za lak vašega avtomobila. Ptičji iztrebki lahko lak avtomobila trajno poškodujejo že po nekaj dneh zaradi kislin. Kislost iztrebka sicer ni enaka pri vseh pticah, temveč se razlikuje tudi od njihove prehrane. Tako so denimo iztrebki golobov bolj korozivni od iztrebkov galebov, ne glede na to, za katere iztrebke gre, pa to vsekakor ni dobro za lak avtomobila, saj tako eni kot drugi povzročajo korozivnost in ga razžrejo. V pomladnih in poletnih mesecih je te nadloge nekaj več, zaradi sončne pripeke pa se iztrebki lahko precej močno zasušijo, zato jih tudi težje odstranimo. Posledično jih moramo odstranjevati sproti. Dovolj bo, če boste za čiščenje uporabili detergent za ročno pomivanje posode in nekaj mlačne vode ter mehko krpo.

Drevesna smola povzroča razjede

Nič kaj prijaznejša do zaščitnega laka ni drevesna smola, ki lahko prav tako poškoduje lak in barvo. Najbolj neprimerna drevesa, pod katere parkiramo avtomobile, so borovci in smreke, saj te med vsemi drevesi izločajo največ smole in lahko na karoseriji pustijo trdovratne madeže. Smole ne moremo sprati zgolj z vodo in detergentom, prav tako se v zelo kratkem času zasuši in zažre v površino. Strokovnjaki svetujejo, da se čiščenja smole lotite s tehničnim sprejem WD-40, ki bo poskrbel, da bo smola hitro odstopila. V pomoč bo tudi jedilno olje ali alkalno čistilo, ki ga običajno uporabljamo za razmaščevanje. Če gre še za star in zasušen madež, pa se lahko zgodi, da ga bo treba odstraniti s primernim topilom.