Zanimivosti

50-krat več bakterij kot na stranišču

Z.F.
31. 5. 2020, 10.00
Deli članek:

Kuhinjske deske so nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, brez katerega si težko ali pa sploh ne predstavljamo kuhanja. Na deskah se znajde paleta živil, zato jim moramo zagotoviti tudi primerno higieno. Veste, kako?

Profimedia
Lesene deske operite z detergentom in vročo vodo, plastične pa tudi v pomivalnem stroju.

Ne glede na to, katero desko za rezanje uporabljate, naj bo lesena, plastična ali steklena, se na njej kopičijo bakterije, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistite. A kot vemo, lesene deske ni priporočljivo prati pri visokih temperaturah, prav tako se odsvetuje pranje v pomivalnem stroju, zato moramo pri negovanju in čiščenju ter vzdrževanju biti še posebej temeljiti. Strokovnjaki omenjajo, da je dobro imeti deske za rezanje tudi posebej razdeljene, na tiste, ki jih uporabljamo za rezanje mesa, zelenjave, kruha …

Katero desko izbrati

V poplavi kuhinjskih desk smo se obrnili na strokovno mnenje, vendar je tudi to deljeno. Nekateri strokovnjaki izrecno priporočajo lesene, saj naj bi bile celo boljše kot plastične. Plastične so namreč prepolne mikrobov, čeprav jih lahko operemo v pomivalnem stroju, lesene pa naj bi delovale celo baktericidno. K temu naj bi prispeval predvsem staran les. Pri lesenih deskah naj bi svojo ostrino dlje časa obdržali tudi noži in tako preprečili, da bi se drobci plastike znašli v mesu, zelenjavi ali kruhu.

Bolj umazana od straniščne deske?!

Nekatere raziskave so pokazale, da se na površini povprečne gospodinjske deske nabere do 50-krat več bakterij, kot jih najdemo na straniščni školjki. Zato ne glede na to, ali je deska plastična, lesena ali steklena, potrebuje dobro higieno, saj bo le tako primerna za uporabo in nam bo dolgo služila. Plastično in stekleno desko lahko operemo v pomivalnem stroju, kjer se bo zaradi visoke temperature in tablete za strojno pomivanje močno zmanjšalo število bakterij. A kljub vsemu občasno uporabite tudi naravno razkužilo, ki je v tem primeru alkoholni kis. Kot pravi čudež v tem primeru delujejo tudi limone, ki bodo skoraj »razkužile« desko. Svetujemo vam, da desko najprej dobro zmočite, po njej potresete sol in nato podrgnete s polovico limone. Pustite delovati vsaj pol ure, nato pa desko sperite z vročo vodo in pustite, da se dobro osuši.