Vsakdo lahko najde pravo kolo zase

Želite kupiti kolo, a ne veste, kakšnega?

Z.F.
30. 5. 2020, 16.01
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 09.03
Deli članek:

Prijetni poznospomladanski dnevi marsikoga zvabijo v naravo. Odločili ste se, da si želite kolesariti. Kako boste izbrali primerno kolo zase ali za družinske člane? Na kaj morate biti pozorni, kakšno je pravo razmerje med ceno in kvaliteto ...

Dreamstime
Pred nakupom razmislite, kakšno kolo potrebujete, kakšen je način vaše vožnje in kakšna je pretežna podlaga.

Kolesarjenje spet vse bolj pridobiva veljavo, še posebno v mestih, kjer je tudi nekoliko daljše razdalje smiselno, zaradi prometnih konic, premagovati s kolesi. A ne pozabimo, da je kolesarjenje precej raznolik šport, ki se razvija v različne smeri, zaradi česar je na voljo vse več različnih vrst koles. Zato je nakup velikokrat tudi otežen. Za izkušene kolesarje sicer ne, za tiste, ki kolesarijo le nekajkrat na leto, pa se lahko pri nakupu precej zaplete.

Kateri tip kolesarjenja boste izbrali?

Kolesa se razlikujejo glede na tip kolesarjenja, način uporabe kolesa in glede na podlago, po kateri se vozimo. Če kupujete kolo za premagovanje razdalj po mestu, je smiselno izbrati mestno kolo, to ima pred drugimi tudi določene prednosti, saj ima po navadi še košaro ali prtljažno mesto, kamor boste lahko spravili torbo ali vrečko po nakupu. Če pa boste kolesarili po gozdnih stezicah, takšno kolo zagotovo ne bo najprimernejše, za takšen teren raje izberite gorsko kolo.

Gorska kolesa

Gorska kolesa so primerna za kolesarje, ki vozijo po makadamskih, planinskih, gozdnih in drugih zahtevnejših poteh. Praviloma gre za 36-palčna kolesa in se razlikujejo glede na vzmetenje. So robustna in namenjena vsem, ki jim vožnja po gorskih in gozdnih poteh prinaša obilico adrenalina. Prepoznamo jih po širokih gumah z grobim profilom.

Mestna kolesa

Kot smo že omenili, so takšna kolesa namenjena opravilom po mestu. Gume so praviloma ožje in tanjše, krmilo je precej višje. Navadno ima kolo tudi dodatke, kot so blatniki, košara, zvonec, luči in prtljažnik.

Cestna kolesa

Cestna kolesa ali nekaterim bolj znane »specialke« veljajo za najhitrejša in najlažja kolesa na tržišču. To so praviloma 28-palčna kolesa z ozkimi pnevmatikami. So izjemno hitra, zato je pomembno, da imajo dobro aerodinamično pozicijo; zaradi tega je drugače oblikovano tudi krmilo, ki prevzame večji del teže.