Preprosti triki

So umazane fuge vaša nočna mora?

Z.F.
31. 1. 2020, 21.00
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 21.01
Deli članek:

Čiščenje kopalniških ali kuhinjskih fug velja za najbolj nepriljubljeno opravilo. A v režah med ploščicami se zaradi vlage še prehitro začneta nabirati trdovratna umazanija in vodni kamen. Veste, kako jih očistiti?

Dreamstime
Večina naravnih čistil je že v našem domu.

Da bo neljubo opravilo čim hitreje opravljeno, vam ponujamo nekaj preprostih nasvetov, s katerimi bodo fuge kmalu zasijale kot nove. Pri tem upoštevajte, da mora vsaka učinkovina delovati vsaj 15 minut, potem pa je treba te predele dobro zdrgniti s krtačko in sprati z obilico vode.

Soda bikarbona

Uporabljamo jo v kuhinji, a je resnično nepogrešljiva tudi pri čiščenju doma. Soda bikarbona je odlično sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev in odmaševanje odtokov. Mešanica, ki bo učinkovito očistila fuge, vsebuje tri sestavine: sodo bikarbono, alkoholni kis in vodo. Razmerje naj bo 1:1:2. Čistilo pripravljajte počasi, saj se bo pasta zaradi kemijske reakcije med sodo in kisom penila. Gosto zmes nanesite na fuge in pustite delovati dobrih 15 minut. Nato reže zdrgnite z zobno ščetko in obrišite z vlažno krpo.

Pecilni prašek

Tudi to precej priročno sredstvo za čiščenje fug boste našli med sestavinami za peko. Vrečko pecilnega praška zmešajte s štirimi žlicami vode, da dobite gosto zmes. Nato jo s staro zobno krtačko nanesite na fuge in pustite delovati. Na koncu ploščice zdrgnite in obrišite s krpo.

Belilo in soda bikarbona

Naslednji recept je primeren za izjemno trdovratne madeže. Potrebujete sodo bikarbono in belilo, ne pozabite pa na zaščito rok in obraza. V manjši posodici zmešajte žličko sode bikarbone s tremi žličkami belila. Pasto nanesite na fuge in pustite delovati pol ure. Nato s krtačko podrgnite in sperite z mlačno vodo.