Debelinko rešili iz jarka

FOTO in VIDEO: Predebela, da bi lahko letela

S.R.
31. 1. 2020, 17.05
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 20.04
Deli članek:

Domnevno poškodovana, a povsem nemočna sova, ki so jo rešili iz jarka, je bila dejansko samo predebela, da bi lahko poletela, so pojasnili iz zavetišča za živali.

Facebook/Suffolk Owl Sanctuary
Debelinka je za debelost kriva sama.

Sovo, ki so ji v zavetišču za živali Suffolk Owl Sanctuary v britanskem kraju Suffolk nadeli ime »Plump« (Debelinka), je tja na začetku meseca prinesel lastnik enega tamkajšnjih posestev. Našel jo je nemočno v jarku in razumljivo domneval, da je poškodovana. Osebje je po temeljitem pregledu pojasnilo, da je bila sova, pravzaprav navadni čuk (Athene noctua), »preprosto izjemno debela,« zaradi česar ni mogla leteti. 

Tehtnica se je ustavila pri 245 gramih, kar je v primeru navadnih čukov za približno tretjino več od povprečja. Te dnevno-nočne ptice iz družine sov imajo sicer rade zmerno podnebje, pozorno oko in uho pa jih lahko zapazi v večjem delu Evrope, Azije in Severne Amerike. Ker gre za ptico roparico, je dogodek razmeroma nenavaden, saj so primeri, ko bi v naravi naleteli na predebelo prostoživečo ptico, kaj šele roparico, izjemno redki oziroma jih sploh ni. Strokovnjaki so bili sprva zato mnenja, da je čuk najverjetneje pobegnil iz ujetništva, kjer so ga prekomerno hranili, a so to tezo pozneje ovrgli. Med okrevanjem so namreč opazovali, kako se odziva na različno hrano oziroma plen. Ponujali so ji rumene piščančke, ki jih izven kokošnjakov na britanskem podeželju ni opaziti. Niso ji teknili, sline pa so se ji hitro pocedile ob pogledu na poljsko miš in podoben živelj, ki ga je mogoče srečati v naravi. Debelinka je za svojo postavo kriva sama.

»Skoraj zagotovo gre zgolj za nenavaden primer naravne debelosti! Med nadaljnjo preiskavo smo še ugotovili, da je območje, kjer so jo rešili, zaradi toplega in vlažnega decembra polno poljskih miši in voluharjev,« so prek facebooka sporočili iz zavetišča. Sova je bila v zadnjih tednih deležna stroge diete, uspešno je shujšala, ta teden pa so jo že izpustili na prostost.