Združili moči

FOTO: Kirurg operiral na tisoče ljudi, tokrat pa je pod njegovim skalpelom pristala gorila

A.S.
8. 1. 2020, 08.16
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 08.26
Deli članek:

Skupina zdravnikov je v sodelovanju z veterinarji v živalskem vrtu v San Diegu izvedla prvi uspešni operativni poseg sive mrene na zahodni nižinski gorili, poroča britanski časnik BBC.

San Diego Zoo
Veterinarji in kirurgi so združili moči.

Očesni kirurg, ki je operiral na tisoče oseb, starih od enega dne pa do 105 let, vendar pa nobenega predstavnika nam podobnih primatov, je bil tokrat pred novim izzivom. Pod njegovim skalpelom je pristala triletna gorila z imenom Leslie, ki je najverjetneje zaradi poškodbe skorajda oslepela na levo oko. 

Operacijo so izvedli 10. decembra, medije pa so o tem obvestili šele v ponedeljek. Skupina oftamologov anesteziologov iz Univerze v Kaliforniji je z veterinarji združila moči. Dr. Chris Heichel je z mikroskopom odstranil zamegljeno očesno lečo in jo nadomestil z umetno. Operacijo zaradi anatomske podobnosti med gorilo in človekom ni označil za nič kaj bolj zahtevno kot sicer.

San Diego Zoo
Leslie je uspešno prestala operativni poseg.

Veterinarka Meredith Clancy pa je ob tem povedala: "Kot veterinarji smo strokovnjaki glede določene živalske vrste, vendar ne na vseh medicinskih področjih". 

Siva mrena sicer povzroča zamegljen vid in občutljivost na svetlobo in je povezana tudi s starostjo. Ker pa Leslie šteje zgolj tri leta, so skrbniki prepričani, da se je žival poškodovala med pridobivanjem plezalnih sposobnosti. 

35-kilogramska Leslie že okreva v družbi svojega tropa, ob njej pa je njena 31-letna mama Kokamo, ki so ji medtem ko je bil njen otrok na operacijski mizi dali pomirjevalo, da ni bi bila pod stresom.