TOI 700 d

Prvi svoje vrste: naseljiv in velikosti Zemlje

R.T.
7. 1. 2020, 15.01
Deli članek:

Od zvezde, okoli katere kroži, je oddaljen ravno dovolj, da bi na njegovem površju lahko bila tekoča voda.

Profimedia
Planet je del večplanetarnega sistema (fotografija je simbolična).

Nasin lovec na planet TESS, v vesolje izstreljen 16. aprila 2018, je odkril prvi potencialno naseljivi eksoplanet velikosti Zemlje. Kroži okoli zvezde, ki je od nas oddaljena približno 100 svetlobnih let, poroča CNN.

Odkritje je ameriška vesoljska agencija delila včeraj na 235. srečanju srečanju Ameriške astronomske družbe v Honoluluju.

Eden od treh

TESS je nadomestil sedanjega Keplerja, ki so ga v vesolje izstrelili leta 2009. Kepler je sicer odkril 2300 potrjenih eksoplanetov in več 1000 kandidatov, ki pa so bili predaleč za podrobnejšo analizo.

Planet je del večplanetarnega sistema, ki ga osredinja TOI 700 – majhna pritlikavka glavnega niza spektralnega razreda M v ozvezdju Dorado. Premore približno 40 odstotkov mase in velikosti našega Sonca in pol manjšo temperaturo površja. Planet, imenovan TOI 700 d, je eden od treh, ki krožijo okoli zvezde. Je na ravno pravšnji razdalji, da bi lahko na površju imel tekoči vodo.

Astronomi so odkritje potrdili s pomočjo Nasinega vesoljskega teleskopa Spitzer.

V 37 zemeljskih dneh

TOI 700 d je eden od redkih potencialno naseljivih planetov, odkritih izven Osončja, in edini, ki je velikosti Zemlje. Od trojice je najbolj oddaljen od zvezde, obkroži jo v 37 zemeljskih dneh. Od svoje zvezde dobi približno 86 odstotkov energije, ki jo Zemlja dobi od Sonca. Vse kaže, da ena polovica neprekinjeno uživa dnevno svetlobo. Ostala dva planeta v sistemu, TOI 700 b in c, sta drugačna. Najbolj notranji, b, je velikosti Zemlje in prav tako kamnit. Za krog okoli zvezde potrebuje 10 zemeljskih dni. Drugi, c, je najverjetneje plinast in velikosti nekje med Zemljo in Neptunom. Zvezdo obkroži v 16 zemeljskih dneh.

Satelit TESS bo v prvih dveh letih pokril 350-krat večje območje in preiskal skoraj 85 odstotkov vidnega neba.

Znanstveniki so zvezdo prvotno kategorizirali kot precej bolj vročo. Kar bi pomenilo, da so planeti, ki krožijo okoli nje, prevroči, da bi lahko vzdrževali življenje. Vesoljski teleskop James Webb, ki ga bodo v vesolje poslali leta 2021, bo lahko razločil, ali imajo planeti atmosfero, in prepoznal njihove sestave, še piše CNN.

Ni plimovanja

Simulacije, ki so jih ustvarili raziskovalci, so pokazali, da se odkriti eksoplanet verjetno "obnaša" drugače kot Zemlja. Ker na njem ni plimovanja, kot ga poznamo, bi bili priča povsem drugačnemu načinu formiranja oblakov in pihanja vetrov.

TESS-u pa je pripadla še ena prelomnica: vesoljsko plovilo je odkrilo planet, ki kroži okoli dveh sonc. 1300 svetlobnih let oddaljeni planet TOI 1338 b se nahaja v ozvezdju Slikar in je edini v sistemu z dvema zvezdama. Znanstveniki ga po velikosti umeščajo nekam med Neptun in Saturn. Planet je odkril srednješolec Wolf Cukier.