Jutranja nadloga

Preprosti triki zoper zaledenela vetrobranska stekla

Z.F.
7. 1. 2020, 20.40
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 20.21
Deli članek:

Če že nimamo snega, pa imamo sonce in precej zimske temperature. Jutra so precej pod ničlo, kar vsem, ki so zjutraj napoteni v službo, krade dodatnih nekaj minut za strganje zaledenelih stekel. Poskusite naslednje trike.

Dreamstime
Pazite na brisalce in jih ne vključujte, dokler led ni očiščen z vetrobranskega stekla.

Nikomur se v hladnem jutri ne ljubi strgati zamrznjenih stekel na avtomobilu. Čakanje, da bo gretje stopilo ves led, in sedenje v hladnem avtomobilu pa tudi ni med najboljšimi rešitvami. Jutranje tegobe z zamrznjenimi stekli boste hitro rešili z le nekaj preprostimi potezami.

Parkirajte v smeri vzhoda

Če nimate garaže, kjer bi jekleni konjiček jutro dočakal v ogrevanem prostoru, ga parkirajte, če imate možnost, tako da bo obrnjen proti vzhodu. Prvi jutranji žarki bodo počasi stopili zaledenela okna, vi pa se boste izognili drgnjenju in zmrzovanju na mrazu.

Dreamstime
Hitro boste opravili z ledom, če boste steklo popršili z mešanico alkohola in detergenta.

Razpršilo z alkoholom in detergentom

Pripravite mešanico, ki bo v trenutku stopila zamrznjeno površino. V razpršilko nalijte 600 mililitrov 40-odstotnega alkohola, dodajte deciliter vode in primešajte eno čajno žličko detergenta za ročno pomivanje posode. Dobro pretresite in popršite po zamrznjenih steklih.

Zaščitite ključavnice

Najboljša rešitev pred zaledenelimi ključavnicami je vsestranski WD-40. V razpršilnik vstavite tanko palčko in popršite ključavnice na avtomobilu. Tako čez noč ne bodo zamrznile. WD-40 lahko uporabite tudi za zaščito gumijastih varoval pri vratih in prtljažniku.

Dreamstime
Zoper zamrznjena vrata in ključavnico se lahko podate v boj z vsestranskim WD-40.

Zoper zamrznjena vrata

Zelo preprost trik, s katerim se boste ubranili zaledenelih vrat in težav z odpiranjem, je, da gumo okoli vrat avtomobila namažete z nekaj maščobe. Uporabite lahko glicerin, vazelin, rastlinsko olje, WD-40 … To storite takoj, ko stopite iz avtomobila, in predvsem takrat, ko pripeljete avtomobil iz avtopralnice.

Bodite iznajdljivi

Če se je delovni dan nekoliko zavlekel in vas je ob odhodu iz službe presenetil zaledenel avtomobil, vi pa ste pozabili na strgalo, uporabite naslednji trik. Zamrznjenih stekel nikar ne čistite z vklopom brisalcev in pršenjem tekočine, saj boste precej hitro uničili občutljivo gumo na brisalcih. Za strganje raje uporabite trgovinske kartice in z njimi postrgajte led. Lahko pa, če veste, da se bo delovni dan zavlekel, okna z zunanje strani zaščitite z zaščitno ponjavo pred soncem.