Kitajski veslokljun

FOTO: To je prva vrsta, ki je izumrla v letošnjem letu

J.P.
7. 1. 2020, 13.30
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 15.16
Deli članek:

Ene največjih sladkovodnih rib ni več.

Profimedia
Veslokljun iz reke Misisipi

Kitajski veslokljun, ena največjih sladkovodnih rib, je po več milijonih let izumrla, poroča CNN. Kitajski raziskovalci so predstavnika vrste nazadnje opazili leta 2003.

Značilna zanjo sta bila telo srebrne barve in dolg gobec; v dolžino je lahko merila do sedem metrov in tehtala do 450 kilogramov.

Ribolov in razdrobitev

Vse kaže, da je orjaška riba med letoma 2005 in 2010 popolnoma izginila iz narave. Pripadala je skupini rib, za katere strokovnjaki domnevajo, piše CNN, da izvira iz zgodnje jure izpred približno 200 milijonov let. Vrsta je bila najbolj raznovrstna in razširjena pred 34 do 75 milijoni let, v reki Jangce pa je bila povsem običajen pojav še proti koncu 70. let prejšnjega stoletja. Njeno število je začelo upadati zaradi pretiranega ribolova in razdrobitve habitata.

Wikipedia
Kitajski veslokljun

Za kritično ogroženo je bila razglašena leta 2009; Kitajska jo je "zaščitila" že v 80. letih prejšnjega stoletja, a se zaradi gradnje jezov na omenjeni reki ni več uspela prebiti po toku navzgor, kjer so običajno drstele. Država je sicer prejšnji teden oznanila 10-letno prepoved komercialnega ribolova na več kot 300 ohranitvenih območjih vzdolž Jangceja, potem ko so pristojni zaznali vsesplošen upad v populaciji tamkajšnjih ogroženih vrst.

Funkcionalno izumrtje

Vzreja v ujetništvu ni obrodila sadov. Nekateri kitajski znanstveniki so sicer mnenja, da je kitajski veslokljun "funkcionalno izumrl" leta 1993. Kar pomeni, da riba že takrat ni več imela zmožnosti za zaplod prihodnjih generacij.