Zanimivosti

Ohranja svežino in preprečuje okužbe

Z.F.
25. 12. 2019, 13.09
Deli članek:

Sladkorja nam v teh dneh ne bo manjkalo. Na mizah se bodo bohotile in razdajale božične slaščice. Ne bo manjkalo božičnih keksov, marmornih kolačev … A tokrat ne bomo govorili o hrani, temveč o trikih, v katerih bo glavno vlogo odigral sladkor.

Dreamstime
Sladkor bo uničil bakterije pri odprtih ranah.

Čeprav sladkor ne velja za zdravo živilo in se ga je bolje izogibati kot v preveliki meri uživati, bo v naslednjih primerih še kako dobrodošel. Ali veste, da bo podaljšal svežino rezanega cvetja, odpravil madeže trave, pognojil lončnice?

Poskrbite za svežino

Da bi piškoti, rogljički, marmorni kolači, potice in ostale sladke dobrote ostale čim dlje sveže, uporabite naslednji trik. V posode, kamor jih shranjujete, dodajte nekaj kock sladkorja in tako preprečite, da bi decembrske sladice izgubile hrustljavost in sočnost. Trik lahko uporabite tudi pri shranjevanju sira in mu tako podaljšate svežino.

Preprečuje okužbe

Čeprav se sliši še tako nenavadno, zares drži. Sladkor se je izkazal kot odličen pripomoček pri zdravljenju in celjenju ran, kot tudi pri raznih okužbah. Na rane ali vnete predele nanesite sladkor. Ta bo uničil bakterije, ki preprečujejo celjenje in povzročajo vnetja, obenem pa bo poskrbel, da bodo bolečine hitreje izzvenele.

Podaljšajte obstojnost

Sploh velike temperaturne spremembe rade povzročijo, da rezano cvetje precej hitreje ovene kot običajno. Da bi podaljšali svežino, preizkusite naslednji trik. Rezanemu cvetje najprej odstranite odvečne liste, prikrajšajte steblo in ga odrežite poševno. V vazo nato nalijte vodo, ki naj bo sobne temperature in ne mrzla, saj to za rastlino predstavlja šok. Dodajte žličko sladkorja in nekoliko premešajte, da se raztopi. Vstavite cvetje in ga razporedite. Vodo zamenjajte vsak tretji dan. In še tole. Če so vaše lončnice izgubile sijaj, njihova rast in cvetenje pa sta se nepričakovano ustavila, jim najverjetneje primanjkuje hranil. Tudi tukaj vam lahko še kako koristi naslednji trik. Okoli lončnice ali v podstavek nasujte nekaj sladkorja in zalivajte kot običajno. Lončnice si bodo kmalu opomogle in ponovno zaživele.