Posebnost

20 let Galerije družine Ribnikar - Tekčeve jaslice v Tržiču

M.Z.
25. 12. 2019, 11.22
Deli članek:

Letos mineva 20 let, odkar je zaživela galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice.

Marjan Zupan
Tekčeve jaslice

Jožef Ribnikar, po poklicu čevljar, je izdelal znamenite jaslice v Tržiču. V letu 1935 je iz veselja do oblikovanja lesa začel izdelovati lesene figure za jaslice v velikosti 25 centimetrov, ki jih je postavil na večji prostornini sobe. Dopolnjeval jih je vse do svoje smrti leta 1970. Za tem je njegov trud nadaljeval sin Vinko Ribnikar, akademski kipar. Jaslice, izdelane iz lipovega lesa so gibljive in prav zato še bolj vabljive za ogled (Marija ziblje Jezuščka, pastirji nosijo darove, angeli krožijo na nebu, pastir seka drva, zvonovi zvonijo in še več drugega gibanja). Mehanika je v domiselno izpeljani konstrukciji, z različnimi kolesji, vzvodi, ki povzročajo gibe.

Marjan Zupan
Tekčeve jaslice

Izvirno postavitev pred kuliso mesta Betlehem, katere del so tudi številni tipični kmečki prizori, je Vinko dopolnil s povezanimi evangelijskimi prizori: iskanje prenočišča, trije modri s Herodom, beg v Egipt… Poleg jaslic so v galeriji razstavljena tudi dela Vinka Ribnikarja in Mari Šmid.

Marjan Zupan
Tekčeve jaslice

Jožef Ribnikar je poleg Vinka imel še dve hčeri: Mari (poročena Šmid) in Silvo (poročena Zupan); prva je bila ljubiteljska slikarka, druga pa je, skupaj z možem Danijem, pripravila velik prostor v svojem domu in ga poimenovala Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice. Dani Zupan, ki je bil najzvestejši skrbnik in razlagalec jaslic, je bil tudi srčika znanega Kvinteta bratov Zupan, ki je ob jaslicah vsako leto pripravil božični koncert. Po smrti Danija ga je nadomestil njegov sin Marjan, ki sedaj skupaj z družino skrbi za jaslice in tudi za božične koncerte ob jaslicah. Letošnji bo v petek, 27. decembra ob 19. uri v Galeriji družine Ribnikar Tržič. Na koncertu bosta prepevala kvintet Pueri Cantorum in vokalna skupina Lipa.

Marjan Zupan
Tekčeve jaslice

Ogled jaslic je možen skozi vse leto po dogovoru, v božičnem času, od 24. decembra do 6. januarja pa vsak dan od 9. do 19. ure.